Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Asteroïde uit ander planetenstelsel ontdekt

Ons zonnestelsel blijkt een immigrant te hebben. Het gaat om een rotsblok dat van buiten ons stelsel kwam en hier is blijven hangen. Het is de eerste keer dat zo’n asteroïde is gevonden.

Jupiter

De asteroïde heeft de wetenschappelijke naam (514107) 2015 BZ509 gekregen. Hij draait in een baan rond de planeet Jupiter. De rots werd in 2014 ontdekt, maar nu is zijn afkomst bepaald. De wetenschappers weten nog niet precies wanneer en hoe (514107) 2015 BZ509 is opgenomen in ons zonnestelsel.

Het rotsblok is tegendraads. Alle planeten draaien in dezelfde richting rond de zon, en de manen en de meeste rotsblokken doen dat ook. Ze volgen de richting van de gaswolk waaruit ze 4,5 miljard jaar geleden zijn ontstaan. Maar (514107) 2015 BZ509 gaat de andere kant op. Dat wijst erop dat hij ergens anders vandaan komt.

Object

Het is op zich niet de eerste keer dat er een object werd gevonden dat van buiten ons zonnestelsel komt. Vorig jaar werd ook al zo’n rotsblok gezien, ‘Oumuamua genaamd, maar dat was ‘op doortocht’ en zal over een tijdje wegvliegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.