Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 5 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Vraagtekens bij spoedprocedure tegen delen naaktfoto

Een mooi vertrekpunt, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo noemt Francien Regelink het wetsvoorstel van VVD-kamerlid Sven Koopmans voor een ‘superspoedprocedure’, waardoor mensen van wie naaktfoto’s worden verspreid sneller bij een rechter terechtkunnen.

In de huidige situatie moet het slachtoffer vaak eerst uitzoeken wie de beelden heeft verspreid en waar ze op internet te vinden zijn. Vervolgens moet een kort geding worden aangespannen. Dat duurt Koopmans te lang, aangezien dit soort privacyschendingen steeds vaker voorkomen. „Wraakporno, internetpesten, sextortion, verborgen camera’s op het toilet en anonieme drones boven je tuin: het is aan de orde van de dag.”

Tieten

Regelink was zestien jaar geleden het slachtoffer van iemand die een foto van haar borsten doorstuurde naar anderen. Ze was toen 15 jaar en voor ze het wist had iedereen op school de afbeelding gezien. Ook op andere scholen in de omgeving werd de foto gretig gedeeld. Om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het delen van intieme foto’s besloot Regelink het boek ‘Francien laat je tieten nog eens zien’ te schrijven en in 2014 op nationale televisie haar verhaal te doen.

Ze hoopte dat het onderwerp ook op de politieke kaart kwam te staan. „Daarom ben ik blij dat de VVD met dit voorstel komt, maar het is niet zo dat ik in de kamer stond te springen en te juichen toen ik dat nieuws hoorde”, zegt ze. „Dat doe ik pas als het voorstel wordt aangenomen en wordt omgezet in een wet. Maar ook dan blijft het nog een relatief nieuw fenomeen en zal de wet steeds verder moeten worden ingevuld. Want er zijn sowieso nog een hoop vraagtekens.”

Francien Regelink werd op haar 15e het slachtoffer van iemand die een foto van haar borsten verspreidde. Foto: Joyce Bongers.

Zo vraagt Regelink zich af wie er gestraft moet worden bij het verspreiden van een naaktfoto of -video. „Is dat alleen degene die willens en wetens iemand wil beschadigen door zo’n foto met anderen te delen? Of ook de tienduizendste die het beeld doorstuurt? Bovendien ben je binnen 24 uur al volledig viral gegaan als je ergens naakt opduikt. Het kwaad is dan al geschied.”

Jacqueline Kleijer houdt hetzelfde gevoel over aan het wetsvoorstel van VVD’er Koopmans. De expert op het gebied van shamesexting van Bureau Jeugd & Media struikelt met name over de uitspraak van het kamerlid dat ‘je niet mag klagen als je zelf iets publiceert’. „Stel dat je een bikinifoto op Instagram zet, dan kan die uit de context worden gehaald en bijvoorbeeld op een haatprofiel worden gezet.”

Grensoverschrijdend

Zo zijn er voorbeelden van Nederlandse jongens met een Marokkaanse achtergrond die meisjes die zich vrij gedragen publiekelijk veroordelen. Kleijer: „Ook dat is grensoverschrijdend. Dus ook bij zelfpublicatie kan er sprake zijn van smaad en laster.”

Toch is ook zij blij met het initiatief van de VVD. De overheid en politie willen slachtoffers van bijvoorbeeld sexting vaak graag helpen, maar daarvoor ontbreken simpelweg de juiste instrumenten. „Hopelijk is dit een eerste stap hierin verandering te brengen.” Kleijer vindt dat het moet worden ondersteund met een grote campagne die de bewustwording van het probleem groter moet maken.

Patricia Paaij

Niet alleen onder jongeren, maar vooral ook bij volwassenen. „Tijdens ouderavonden vraag ik ouders of ze het plasseksfilmpje van Patricia Paaij hebben gezien. Het zijn er maar weinig die het níet hebben gezien. Ze vinden dat hun kinderen zulke dingen niet mogen rondsturen, maar ze doen er zelf net zo hard aan mee. Terwijl ze het goede voorbeeld moeten geven”

Ook Regelink hoopt dat er door het kabinet meer geld wordt vrijgemaakt voor voorlichting. „Mensen moeten weten dat doorsturen heel schadelijk is. Maar foto’s en video’s met naakt of seksuele handelingen zullen voorlopig nog wel ‘nieuwswaardig’ blijven. Mensen willen uit nieuwsgierigheid tóch even kijken. Hopelijk komt de wet er en zet die mensen aan het denken, zodat ze tegen elkaar zeggen: stuur het niet door, want het is strafbaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.