‘Vlees in Nederland hoort veel duurder te zijn’
Vlees krijgen we veel te goedkoop in de supermarkt en bij de slager, dat blijkt uit een onderzoek van het milieuadviesbureau CE Delft in opdracht van Stichting Natuur & Milieu. De prijzen zouden flink hoger moeten liggen.
Goedkoop varkensvlees
Vooral varkensvlees wordt veel te goedkoop verkocht. Als de kosten daarvan doorberekend zouden worden, zouden we zo’n 53 procent meer betalen. Kip kan 26 procent duurder en rundvlees mag nog veertig procent verhoogd worden.
Wat in de prijs niet doorberekend is, zijn namelijk de kosten die de productie van het vlees meebrengt qua impact op het klimaat en de biodiversiteit.
4,5 miljard euro
Volgens berekeningen van CE Delft is de maatschappelijke schade door vleesconsumptie van Nederlanders jaarlijks zo’n 4,5 miljard euro.
Wereldwijd bestaat al de hamburgerindex, ook wel Big Mac Index genoemd. Die dient als graadmeter voor de koopkracht omdat hamburgers in elk land op dezelfde manier worden geproduceerd.