Veroorzakers zware ongelukken worden amper vervolgd
Vorig jaar kwamen er 613 mensen om in het verkeer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veroorzakers van ernstige of zelfs dodelijke verkeersongelukken worden in Nederland echter amper vervolgd, meldt het AD.
Geen onderzoek
De krant deed research naar het handelen van het Openbaar Ministerie (OM) bij verkeersongelukken. Jaarlijks zouden meer dan 21.000 mensen ernstig gewond raken, waarbij in het overgrote deel van de gevallen het OM geen onderzoek start. In 2017 belandden 460 ongelukken waarbij iemand omkwam of ernstig gewond was geraakt wél bij het OM, maar dat zijn tachtig zaken minder dan het jaar ervoor.
Eigen schuld
De Vereniging Verkeersslachtoffers verklaart tegenover het AD dat zij ervan overtuigd zijn dat veel veroorzakers van zware ongevallen onterecht vrijuit gaan. Een woordvoerder vertelt dat de aantallen verklaard kunnen worden doordat gedragingen van de veroorzakers vaak niet zo verwijtbaar zijn dat er reden is voor strafrechtelijke vervolging. Als het oordeel van een rechter echter ontbreekt, kan dit zorgen voor veel onduidelijkheid rondom de aansprakelijkheid, wat het slachtoffer een hoop problemen oplevert. Zo weigeren verzekeringen de schade te vergoeden, omdat het ongeval hun eigen schuld zou zijn.
Impact
De Vereniging Verkeersslachtoffers benadrukt de impact van ernstig letsel: het leven van de slachtoffers komt op zijn kop te staan, waardoor het oordeel van een rechter alleen maar belangrijker wordt.