Jongeren vinden diensttijd steeds onaantrekkelijker
Over een paar maanden wil staatssecretaris Paul Blokhuis proefprojecten met vrijwilligerswerk voor jongeren starten. Van de zogeheten ‘maatschappelijke diensttijd’ wordt nu namelijk nog niet altijd het nut ingezien: jongeren vrezen dat hun studie wordt vertraagd of dat ze geen tijd meer hebben voor een bijbaantje. Door de proefprojecten moet uiteindelijk een manier gevonden worden waarop het vrijwilligerswerk wél aantrekkelijk wordt gevonden.
Bijdrage aan de samenleving
Staatssecretaris Blokhuis benoemt de diensttijd als een ‘bijdrage aan onze samenleving’, waarbij jongeren in aanraking komen met medeburgers met wie ze anders niet te maken zouden krijgen. Daarnaast zou het kunnen helpen hun talenten te ontplooien. Aangezien de diensttijd alleen opgelegd wordt aan jongeren, vindt de staatssecretaris het belangrijk om de groep te betrekken bij de vormgeving en verdere uitwerking van het project.
Lui en niet betrokken
Niet iedereen is voorstander van de maatschappelijke diensttijd: zo vindt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dat de maatschappelijke diensttijd ten onrechte het beeld schept dat jongeren lui en niet maatschappelijk betrokken zijn. In werkelijkheid zou de helft van de jongeren zich al inzetten als vrijwilliger, verklaart voorzitter Rhea van der Dong. Desondanks zet het kabinet het ‘dure en onnodige’ plan gewoon door.