‘Jonge supermarktmedewerkers kennen rechten niet’
Veel jongeren die een eerste baantje in de supermarkt nemen, doen maar wat en hebben geen idee wat hun rechten eigenlijk zijn. Dat schrijft RTL Z op basis van uitspraken van vakbond FNV. Die vakbond krijgt regelmatig meldingen dat de supermarkten zich niet aan de regels houden.
Als 15-jarige mag je bijvoorbeeld niet meer werken na zeven uur ‘s avonds, maar het gebeurt volgens de vakbond vaak genoeg. Zij claimen dat vijftien- tot zeventienjarigen goedkope krachten zijn voor de supermarkt. Voor velen van hen is het hun eerste baantje, waardoor ze niet goed weten wat wel en niet mag. Supermarkten kunnen daar makkelijk gebruik van maken.
Contract
Vaak begint dat geen idee hebben over je rechten al bij het tekenen van het contract: „Jongeren zijn vaak allang blij dat ze een baantje hebben en tekenen vaak zonder na te denken het contract." Daar kunnen dan natuurlijk dingen in staan waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent, of die niet altijd in jouw voordeel werken.
Voor jongeren die in de supermarkt aan de slag gaan, gelden allerlei regels. Die zijn vastgelegd in bijvoorbeeld de werktijdenwet. Daar staat in dat 15-jarigen tot uiterlijk 19:00 mogen werken. Als je zestien bent, mag je vier uur langer blijven. Uiterlijk om 23:00 moet je dan echt naar huis.
Pauzes
Ook de pauzes zijn vastgelegd in deze wet. Veel werknemers lappen dit recht aan de laars als het druk is in de winkel, maar voor elke 4,5 uur vakkenvullen heb je recht op 30 minuten doorbetaalde pauze. Bij de vakbond zijn veel verhalen bekend van bazen die hun vakkenvullers precies voor vier uur inroosteren, zodat ze net geen recht hebben op pauze.
FNV wil ook graag aandacht vragen voor overwerken. Vroeger was een ‘afwerkkwartiertje’ hartstikke normaal. Als je jouw schap nog niet af had, deed je dat even in een kwartiertje na werktijd. Tot vorig jaar werd dit niet als overwerk gezien. Nu moet elke minuut die je langer blijft gewoon worden betaald. Als je al langer mag blijven, want voor elke leeftijd geldt ook een maximaal aantal werkuren.
Vervanging regelen
Een ander bekend fenomeen is het zelf regelen van vervanging. „Dan wordt vakkenvullers verteld dat als ze een dienst vrij vragen, ze zelf vervanging moeten regelen. Zo werkt het niet, dat is de taak van de manager. Natuurlijk kun je wel een beetje helpen, maar als het niet lukt om snel iemand te vinden is dat niet de verantwoordelijkheid van de werknemer." Wil je dus een dag vrij? Dan mag dat gewoon, mits je het op tijd aanvraagt.