‘Honden kunnen geen autisme krijgen, anti-faxxers’
De mythe dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken, is enorm hardnekkig. Nu blijken niet alleen kinderen maar ook honden niet te worden ingeënt door zogenaamde anti-vaxx’ers. Zij zien een prikkie voor Fikkie als een groot gevaar voor hun huisdier.
Een Britse dierenarts luidt nu de noodklok. Die stelt dat angst voor een autistische viervoeter nergens op gebaseerd is. „Honden kunnen helemaal geen autisme krijgen, autisme komt alleen voor bij mensen. En mensen krijgen het ook niet van een vaccinatie”, vertelt hij tegen The Telegraph.
Dogs cannot get ‘autism’, British Veterinary Association warns after ‘anti-vaxx’ movement spread to pets https://t.co/ucEHdn81Tv
— The Telegraph (@Telegraph) April 25, 2018
Anti-vaxxers
De ‘anti-vaxx movement’ groeit de afgelopen jaren in omvang. Zij geloven dat de vaccinaties schadelijk zijn voor kinderen en dus nu ook voor honden. Deze standpunten zijn zeer controversieel. Er is geen enkele wetenschapper die deze schadelijke gevolgen van een prikje onderschrijft. Sterker nog; het niet inenten zorgt juist voor meer ziektes. Dit zijn voornamelijk kinderziektes die vanwege het niet enten weer vaker voorkomen zoals mazelen en rode hond.
De angst dat ook huisdieren kwalijke gevolgen zouden kunnen krijgen van vaccinaties is vooral in de Verenigde Staten groot, de Britse dierenarts is bang dat deze angst nu de Atlantische Oceaan oversteekt waardoor de vaccinatiegraad afneemt.
„We zijn ons ervan bewust dat er steeds meer anti-vaxxers zijn onder diereneigenaren in de Verenigde Staten die zich zorgen maken om het feit dat hun honden er autistisch gedrag van gaan ontwikkelen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat autisme voorkomt bij honden of een verband tussen vaccinatie en autisme in het algemeen", stelt de Britse bond voor dierengeneeskunde (BVA).
Gevaar
Vice-voorzitter Gundrun Ravetz van de BVA heeft geen goed woord over voor het gedrag van de anti-vaxxers. „Vaccinaties redden levens en zijn een zeer belangrijk instrument om de gezondheid van huisdieren te garanderen. Dit soort angstzaaierij kan leiden tot een breuk in het vertrouwen in vaccins met als gevolg dat minder dieren worden ingeënt. Hierdoor kunnen er epidemieën uitbreken."
Viervoeters in westerse landen krijgen een aantal standaardvaccinaties voor ziektes als de hondenziekte, de Ziekte van Weil en het parvovirus. „Deze diagnoses zijn nog steeds dodelijk en besmettelijk. De reden dat we deze ziektes niet meer op grote schaal zien, is omdat de meeste baasjes hun hond inenten", aldus Ravetz.
Het niet vaccineren van een hond, kan tevens een gevaar vormen voor mensen. Hondsdolheid, een ziekte die door een vaccinatie voorkomen kan worden, komt nog steeds voor in de Verenigde Staten. Rabiës is niet alleen dodelijk voor de hond maar is, wanneer het niet adequaat wordt behandeld, ook dodelijk voor mensen.
In Nederland komt de gevaarlijke ziekte al sinds 1923 niet meer voor. Honden kunnen het echter in het buitenland wel oplopen door contact met onder meer zwerfhonden en katten, vossen, vleermuizen en wasberen.