Half miljard meer voor hoger onderwijs
Universiteiten en hogescholen krijgen de komende jaren tot ruim een half miljard euro extra om te besteden. Dit is mogelijk door de afschaffing van de basisbeurs. Met studenten en docenten zal de instellingen voor hoger onderwijs gaan overleggen hoe ze het geld gaan besteden.
Geld goed besteden
Het leenstelsel of ‘studievoorschot’ kwam in 2015 tot stand nadat de studiebeurs voor alle studenten werd ingenomen. De overheid spaart hiermee geld uit. Er is een voorwaarde gesteld dat het bespaarde geld goed wordt besteed in het onderwijs. De minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, de onderwijsinstellingen en de studenten hebben daar nu afspraken over gemaakt.
Docenten bijspijkeren
In totaal zal er volgend jaar 184 miljoen euro extra gaan naar hogescholen en universiteiten. In 2024 zal dat bedrag oplopen naar 550 miljoen euro. De voorwaarde is dat de scholen zelf mogen weten wat ze met het geld doen, maar het onderwijs moet er wel door verbeteren. Zo hebben sommige instellingen ervoor gekozen om meer begeleiders of docenten aan te stellen, anderen kiezen ervoor om de digitale vaardigheden van hun docenten bij te spijkeren of ze gaan voor het geschikter maken van hun gebouwen.
Nu studenten en docenten een stem krijgen in de besteding van de miljoenen, kunnen ze wel wat ondersteuning gebruiken. Er is afgesproken dat ze bijvoorbeeld hulp krijgen bij het lezen van begrotingen. Ook is een aantal uren vastgesteld dat ze minimaal aan het medezeggenschapswerk mogen besteden.