Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 24 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Fietsers hebben lak aan 54 waarschuwingsborden

Je zou zeggen: een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar in Amsterdam werkt dat blijkbaar toch net een beetje anders.

Vlakbij het Leidseplein op het Kleine-Gartmanplantsoen werden twee weken geleden verkeersborden geplaatst met de waarschuwing dat er in verband met werkzaamheden geen fietsen geplaatst mochten worden. Er werden niet één, twee of drie borden van stal gehaald, maar zo’n 54 borden moesten de fietsers informeren dat hun fiets zou worden weggehaald als ze hem toch zouden plaatsen. Daar kan je niet omheen zou je zeggen? Toch hebben de 54 borden niet mogen baten, want maandagmiddag moesten er toch nog 115 fietsen worden verwijderd uit de fietsenstalling.

Beter teveel dan te weinig

De vele gele borden zorgden afgelopen weken voor de nodige hilariteit. Toch zit er een reden achter, legt de Amsterdamse gemeente uit: ze zijn juridisch verplicht om bij elk los fietsenrek een waarschuwing te plaatsen. Bovendien kan er dan niemand bezwaar maken tegen het wegslepen van zijn of haar (brom)fiets, omdat de gemeente voldoende waarschuwingen heeft afgegeven.

Dat zou je zeggen tenminste. Toch zagen meer dan honderd fietsers de gele borden over het hoofd. De bizarre hoeveelheid borden blijft op Twitter echter niet onopgemerkt.

Ook presentator Beau van Erven Dorens staat verstelt van de hoeveelheid waarschuwingsborden: ‘Hoera! De Gele Bordjesbrigade heeft weer toegeslagen. Dit is geen verordering, dit is comedy’, schrijft hij op Twitter.

Niet duidelijk genoeg?

Bestuurder van stadsdeel Amsterdam Centrum, Roeland Rengelink, is verbaasd: „Tijdens het verwijderen probeerden nog tientallen mensen hun fiets te parkeren", schrijft hij op Twitter. „54 borden was misschien niet duidelijk genoeg."

Wie zijn weggeknipte fiets graag terug wil, moet even een tripje plannen naar het Fietsdepot. Daar kan je voor een paar tientjes je fiets weer meenemen.

Fietsparkeerprobleem

Het was al ruim van te voren bekend dat de fietsenstalling op het Kleine-Gartmanplantsoen tijdelijk zou zijn; de stalling moest namelijk de fietsen opvangen die door de verbouwing van het Leidseplein daar niet meer geparkeerd konden worden. De gemeente Amsterdam is al langer bezig om de vele fietsparkeerproblemen aan te pakken in de stad. Er komt daarom een ondergrondse fietsenstalling bij het station en ook op andere plekken wil de gemeente meer en betere fietsenstallingen plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.