Boetes voor student door onduidelijke afstudeerdatum
Tienduizenden ex-studenten krijgen jaarlijks torenhoge boetes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die onterecht worden uitgedeeld. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar. Door onduidelijkheid over hun afstudeerdata zeggen de ex-studenten hun OV-studentenreisproduct te laat op en ontvangen zij daarvoor een boete.
Van geen kwaad bewust
Het gaat om zo’n 21.600 ex-studenten per jaar die, zonder zich daarvan bewust te zijn, hun OV-studentenreisproduct te laat opzeggen. Ze denken tot het einde van het collegejaar ingeschreven te staan bij hun school, maar achteraf blijken ze ongemerkt al eerder uitgeschreven te zijn door hun school en weten ze niet dat ze het reisproduct al op hadden moeten zeggen.
Te lang ingeschreven
Radar kwam op het spoor doordat studente Katherine Ausma bij het programma aanklopte. Een paar maanden nadat ze klaar was met haar opleiding Helpende Zorg & Welzijn aan het Noorderpoort in Groningen, kreeg ze een boete van ruim 900 euro van DUO door haar brievenbus. Ze zou al afgestudeerd zijn toen ze nog als student ingeschreven stond bij DUO.
Katherine was zich van geen kwaad bewust. De studente had nog stage gelopen na wat volgens DUO de officiële afstudeerdatum zou zijn. Het was zelfs pas na haar stage dat ze haar diploma kreeg. Ondanks het bezwaar dat Katherine aantekende tegen de boete, moest ze het geldbedrag alsnog betalen. Volgens haar school zou de datum die DUO gaf namelijk gewoon kloppen. De school wilde ook niet de gegevens aanpassen.
Mbo de dupe
Radar onderzocht de kwestie en kwam erachter dat 27 procent van de 240 duizend studenten die jaarlijks hun ov-chipkaar opzeggen dit te laat doet vanwege onduidelijkheid over de afstudeerdatum. Vooral in het mbo wordt de afstudeerdatum niet standaard doorgegeven aan de studenten en ontstaat er onduidelijkheid.