999 Games: artikel AD over Catan is stemmingmakerij
Update 13.30 uur: 999 Games heeft gereageerd op de berichtgeving van het AD dat de naam Kolonisten van Catan is verdwenen. “Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest.”
De verandering van de naam naar Catan heeft al in 2014 plaatsgevonden en dat had niks te maken met eventuele klachten.
,,Catan is als één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren wereldwijd. Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er behoefte aan een internationaal uniforme merknaam”, aldus de spelletjesmaker in een verklaring. ,,Deze naam is “Catan” geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast.”
999 Games noemt het artikel van het AD onnodige stemmingmakerij.
——————————
Origineel bericht.
Liefhebber van het populaire spel Kolonisten van Catan? Dan heb je misschien al doorgehad dat de naam recentelijk is gewijzigd: het spel ligt nu in de schappen onder de noemer ‘Catan’. Het woordje ‘kolonisten’ zou volgens 999 Games een nare bijsmaak hebben.
Klachten
De discussie rondom de naam begon al in 2012, vertelt woordvoerder Bert Calis tegen het AD. De spelletjesfabrikant ontving jaarlijks klachten van instanties en consumenten. De term kolonisten zou té erg samenhangen met de oude, blanke roots en de negatieve aspecten van het Nederlandse koloniale verleden. Daarom is nu definitief besloten om ‘kolonisten’ van de verpakking te schrappen.
Verkrampte wijziging
Niet iedereen is het eens met de wijziging: zo noemt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de naamverandering ‘verkrampt’. Zo stelt hij: ,,Je zit met houten blokjes routes te maken en je handelt in kaartjes met daarop wol, steen en hout. Tijdens het spel heb ik nooit de link gemaakt met andere culturen of het koloniale verleden.”