Tieners betonschaarincident krijgen werkstraffen
Het OM heeft maandag werkstraffen geëist tegen de tieners die in april vorig jaar een homostel mishandelden in Arnhem.
Op 2 april vielen de jongens twee mannen aan op de Arnhemse Nelson Mandelabrug. De mannen liepen hand in hand, waardoor in eerste instantie gedacht werd dat de aanval gericht zou zijn op hun seksuele geaardheid. Mede daarom was er veel aandacht voor de mishandeling.
Betonschaar
De slachtoffers liepen samen naar huis toen ze werden aangevlogen door de jongens. Een van de jongens zou zijn aangevallen met een betonschaar, waarbij hij een aantal voortanden verloor. Er is echter onvoldoende bewijs dat dit het voorwerp is waarmee de man is geslagen, aldus het OM. In ieder geval is duidelijk dat hij een klap heeft gekregen met een hard voorwerp.
Wel is vastgesteld dat er een vuistslag is uitgedeeld. De 17-jarige die dit zou hebben gedaan, heeft met 180 uur werkstraf de zwaarste straf tegen zich horen eisen. De andere veroordeelden, nog twee jongens van 17 jaar en een van 14 jaar, hoorden respectievelijk 120 uur werkstraf en 120 uur werkstraf tegen zich eisen, waarvan 20 uur voorwaardelijk.
Discriminerende woorden
Naast geweld zijn er volgens de aanklager discriminerende woorden gevallen tijdens het ongeval op 2 april. Maar niet alleen de daders, ook de slachtoffers zouden zich discriminerend hebben uitgelaten. Volgens de advocaat van de daders, Gerald Roethof, begon de vechtpartij met een geintje. De jongens vroegen de twee mannen – die beide een kapsalon en een vorkje in hun handen hadden – om een patatje. Dat zou al bewijzen dat het stel niet hand in hand liep.
Wat de homofobe uitspraken betreft, zegt Roethof dat het enkel gaat om de woorden ‘flikker op’, die niet met homohaat geassocieerd moeten worden. Ook zouden alle jongens juist een van de mannen aan hebben gewezen als degene die als eerst een mep uitdeelde.
Hand in hand
De advocaat van de slachtoffers, Sidney Smeets, is ervan overtuigd dat de aanleiding van de mishandeling wel homohaat is. Bovendien hebben zijn cliënten continu hetzelfde verhaal verteld, de daders komen volgens hem steeds met een ander verhaal.
Toen vorig jaar in het nieuws kwam dat er een homostel mishandeld was, bracht dit veel teweeg in Nederland. Veel mensen deelden foto’s waarop ze hand in hand liepen met een seksegenoot en politici Alexander Pechtold en Wouter Koolmees deden hetzelfde. Ook werd er een demonstratie tegen homogeweld georganiseerd.