PvdD wil onverdoofd slachten verbieden
De Partij voor de Dieren poogt nogmaals het onverdoofd slachten van dieren volledig te verbieden. Dat is in principe al verboden, maar er bestaat nu nog een uitzondering voor ritueel slachten. Daar komt als het aan de PvdD ligt dus verandering in.
Volgens de partij ervaren dieren onnodig veel stress en leed als zij onverdoofd geslacht worden. En het belang om dat te voorkomen weegt volgens lijsttrekster Marianne Thieme, die de wet ingediend heeft, zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.
„Een grondrecht zoals de vrijheid van godsdienst is nooit absoluut en moet altijd worden afgewogen tegen andere (grond)rechten en zwaarwegende belangen in de samenleving. De bescherming van dieren tegen vermijdbare pijn en stress is zo’n zwaarwegend belang", aldus Thieme.
Vijf jaar
De wet kent een overgangstermijn van vijf jaar. In die tijd kunnen slachterijen zich voorbereiden op de nieuwe wet. Daarna is het de bedoeling dat alle dieren in Nederland verdoofd zijn als ze geslacht worden.
In 2011 diende Thieme ook al een intiatiefwet in om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden. De wet kwam destijds wel door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer stemde met grote meerderheid (51 tegen, 21 voor) tegen de nieuwe wet.
Nederland zou niet het eerste land zijn dat onverdoofd slachten verbiedt. Ook in landen als Australië, Zweden, Noorwegen, België en Nieuw-Zeeland is het niet toegestaan om dieren zonder verdoving te slachten. In het laatstgenoemde land lost men dat op door ook ritueel geslachte dieren van tevoren te verdoven.