Pulsvisdrama: ‘Nederland is medeverantwoordelijk’
Nederland is zelf medeverantwoordelijk voor het Europees verbod op pulsvissen. De Nederlandse regering regelde jarenlang extra pulsvisvergunningen, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek, maar die vergunningen werden gebruikt om er commercieel mee te vissen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Belofte maakt schuld
In jaunari stemde het Europees parlement in met een totaalverbod op het pulsvissen. Het besluit maakte de Nederlandse vissers en de Nederlandse regering erg boos. Volgens minister Schouten van Landbouw kwam de stemming te vroeg omdat het wetenschappelijk onderzoek naar pulsvissen nog niet was afgerond.
Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat het wetenschappelijk onderzoek al lang af had kunnen zijn. Vanaf 2010 vraagt de Nederlandse regering extra pulsvisvergunningen aan. Op dat moment is pulsvissen in de EU verboden. Nederland heeft een pulsvisvergunning nodig die zij alleen kan krijgen als ze er wetenschappelijk onderzoek naar doet. De regering vraagt in 2010 de vergunningen aan met de belofte groot wetenschappelijk onderzoek te doen.
Te laat
Nederland krijgt in dat jaar in totaal 22 pulsvisvergunningen, maar voert in werkelijkheid maar op vier schepen wetenschappelijk onderzoek uit. Vier jaar later vraagt de regering op dezelfde manier nog eens 42 extra vergunningen aan. En alweer komt er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek op gang. Er ligt blijkbaar helemaal geen plan klaar om op alle schepen wetenschappelijk onderzoek te doen.
Pas in 2015 komt er geld vrij voor het fundamentele onderzoek en in 2017 worden alsnog alle pulsvisschepen betrokken bij het onderzoek. Als Nederland in 2010 direct z’n wetenschappers aan het werk had gezet, waren vier jaar later de resultaten al zichtbaar. Dan hadden de wetenschappers veel sterker gestaan in het Europees parlement in januari.