Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Pijnlijke vingerprik voorbij voor jonge diabetici

Het is niet natuurlijk om jezelf pijn te doen, maar mensen met diabetes moeten zichzelf nog elke dag in de vinger prikken om hun suikerwaarde te kunnen meten. Voor een aantal jonge patiëntjes in Nederland is dat nu verleden tijd.

Ongeveer honderd jonge patiënten krijgen nu een sensor, waardoor ze zichzelf niet meer hoeven te prikken. „Dit is een kwetsbare groep. Vooral kinderen zien op tegen de dagelijkse vingerprikken om hun bloedsuiker te meten”, zegt een VGZ-woordvoerder tegen het AD. VGZ is de zorgverzekering die dit mogelijk gaat maken voor de kinderen. Zij vergoeden de sensor voor patiëntjes die die collectief verzekerd zijn via Diabetesvereniging Nederland.

Het Zorginstituut – een onafhankelijke organisatie die tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiënten(organisaties) in staat – beslist binnenkort of de speciale sensor in het basispakket moet worden opgenomen en dus wordt vergoed. VGZ wacht daar niet op en beslist zelf alvast de sensoren aan te bieden aan jonge patiënten.

Sensor

De sensor is zo groot als een munt van twee euro en wordt op de bovenarm geplakt. Via een reader of een app op je telefoon kan het bloedsuikergehalte worden gemeten, veel hipper dan die oude, pijnlijke prikjes dus. Bovendien zou de sensor nauwkeuriger meten dan het huidige systeem en worden hypo’s en hypers hiermee voorkomen. Hypers en hypo’s zijn uitschieters naar boven of naar beneden in de bloedsuikerspiegel.

Internisten zijn niet tevreden met de gedeeltelijke vergoeding. Zij willen een vergoeding van de sensor voor alle 1,2 miljoen diabetespatiënten in Nederland. De kans dat dat gebeurt achten ze echter klein, want de sensor kost op jaarbasis zo’n 1700 euro terwijl het klassieke prikken 700 euro kost.

Vergoeden sensor

Volgens het Zilveren Kruis is deze gedachte onzin: „Wij zien een sterke vraag van diabetespatiënten om de sensor te vergoeden. Zilveren Kruis heeft daarom miljoenen geïnvesteerd in onderzoek, om te bewijzen dat een brede groep patiënten baat heeft bij de sensor. De resultaten zullen we na de zomer aanbieden aan het Zorginstituut. Maar dat instituut – en niet wij – bepaalt uiteindelijk of de sensor in het basispakket wordt opgenomen en voor wie.”

Die organisatie zegt volgende maand met een besluit te komen. Uit een concept blijkt dat ze de sensor in ieder geval voor een bepaalde groep willen vergoeden. Onder andere de kinderen waar VGZ nu een vergoeding voor op touw heeft gezet. In onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en België wordt de sensor al langer vergoed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.