Maakt Nederland deze maand het verschil?
Nederland is deze maand de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Maar wat houdt het voorzitterschap nou precies in? Vijf vragen en antwoorden over wat Nederland deze maand te doen staat.
Wat houdt de Veiligheidsraad precies in?
De naam zegt het eigenlijk al. Vanuit de VN is de Veiligheidsraad het orgaan dat verantwoordelijk is voor de handhaving van vrede en veiligheid wereldwijd. De raad bestaat uit vijf vaste leden en tien leden die voor een periode van twee jaar worden gekozen door de algemene vergadering. Door middel van agendapunten die de voorzitter voorstelt kunnen er besluiten over procedurekwesties genomen worden indien negen van de vijftien leden voor stemmen. Alleen de vijf vaste leden hebben vetorecht.
En het voorzitterschap dan?
Het voorzitterschap rouleert per maand. De voorzitter van die maand heeft de belangrijke taak om de agendapunten voor die maand te bepalen. Hierbij kan de voorzitter dus kiezen voor kwesties die dat land belangrijk vindt en daarmee een verschil maken. Daarnaast heeft de voorzitter een prominente rol op het wereldtoneel als er een crisis uitbreekt. Als voorzitter liggen de grote beslissingen dan bij jou en daarnaast kan je het debat een beetje sturen.
Wat staat er deze maand op de agenda?
Nederland gaat aan de slag met een aantal agendapunten. De meest in het oog springende zijn de VN-sancties tegen Noord-Korea, de naleving van de nucleaire afspraken met Iran en Afghanistan, een eventueel bestand Syrië en het moderniseren van vredesoperaties. Daarnaast is Nederland erg gefocust op klimaatverandering.
Hoe gaat Nederland dit naleven?
De eerste stap is gezet: Nederland heeft deze punten op de agenda staan. Vervolgens is het een kwestie van politieke druk uitoefenen. Door het voorzitterschap kan je niet opeens keuzes in je eentje maken, maar je kan het wel de kant op sturen die je wil. Daarnaast moeten de onderwerpen goed worden gecoördineerd en zorg je als voorzitter dat de VN-organisaties goed samenwerken.
Wanneer maakt Nederland het verschil?
Dit zal in de eerste instantie gebeuren als er een crisis uitbreekt (wat we natuurlijk niet willen). In dat geval zal de Nederland de Veiligheidsraad bijeen moeten roepen en samen belangrijke beslissingen nemen over de omgang met de crisis in kwestie. Daarnaast zal het een mooie prestatie zijn als Nederland een van de eerder genoemde agendapunten weet door te zetten en er een uitkomst is waar meteen aan gewerkt kan worden.