Kamer wil van nepnieuwsbureau af, Ollongren niet
Het kabinet en de kamer staan recht tegen over elkaar als gaat om hun standpunt over een EU-orgaan dat nepnieuws modereert. De omstreden anti-nepnieuwsdatabank van de Europese Commissie genaamd EUvsDisinfo heeft veel kwaad bloed gezet in Nederland.
Na beschuldigingen werd vanuit de Tweede Kamer gesteld dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken namens Nederland in Brussel zou moeten pleiten voor stoppen met EUvsDisinfo. De minister is het hier echter mee oneens en wil het bureau met een aantal spelregels behouden.
Ollongren
Kamerleden van links tot rechts lieten zich in de Tweede Kamer kritisch uit over de beschuldigingen van nepnieuws aan de Nederlandse adressen. Volgens de VVD schiet EUvsDisinfo ,,zijn doel voorbij” en ,,bemoeit zich met de vrije pers in Nederland”. Een kamermeerderheid is het hiermee eens en maant de minister nu tot handelen in het Europees Parlement.
Kajsa Ollongren (D66) kan zich tot op zekere hoogte vinden in de kritiek tegen de denktank, maar vindt het opheffen ervan te ver gaan. De minister is van mening dat de focus van de dienst moet gaan liggen op het ontmaskeren van desinformatie zonder dat er een heksenjacht ontstaat op de verspreiders ervan.
Om dit voor elkaar te krijgen pleit zij voor meer geld voor East StratCom Task Force. Hiermee zal de nepnieuwswaakhond in haar ogen beter functioneren en de beschuldigingen achterwege laten. En hoewel een kamermeederheid voor de afschaffing van EUvsDisinfo is, vertelt Ollongren dat zo’n verzoek weinig kans zal maken in het Europees Parlement. Andere lidstaten zouden juist erg blij zijn met de nepnieuwswaakhond.
Persberichtje van Marcel Gelauff. Zelfs het Genootschap van Hoofdredacteuren vindt EUvsDisinfo erger dan GeenStijl, en steunt daarom onze rechtszaak tegen die koekenbakkers. (cc @KajsaOllongren) pic.twitter.com/NKdnyH16nc
— GeenStijl (@geenstijl) March 6, 2018
Rusland
EUvsDisinfo is in het leven geroepen om nepnieuws en Russische propaganda tegen te gaan in Europa. Ze zijn direct fanatiek aan de slag gegaan en publiceerden een lijst van voorbeelden waarin er in hun ogen nepnieuws zou zijn gepubliceert. Hierbij zijn ook Nederlandse media als vermeende ‘nepnieuwsproducenten’ gebrandmerkt. NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online kregen van de nepnieuwswaakhond het verwijt fake news te verspreiden. Dit tot grote ontsteltenis van de lijdende voorwerpen in deze zaak; de media en de journalisten.
Chris Aalbers van The Post Online vertelde eerder aan Metro dat hij de beschuldiging aan zijn adres onterecht vond en dat hij geen gelegenheid kreeg om tegen de beschuldiging van de denktank in te gaan. Hij ziet de denktank dan ook liever helemaal verdwijnen en staat hier niet alleen in. Ook het Nederlands Genoodschap van Hoofdredacteuren ziet niets in de Europese denktank die op. Enkele Nederlandse mediabedrijven hebben EUvsDisinfo aangeklaagd vanwege hun nepnieuwsbeschuldigingen.