Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 6 minuten

Is Stef Blok de saaiste minister ooit?

Ministers, je hebt ze in allerlei vormen en maten. Sommigen zijn ongekend populair, anderen laten een spoor van vernieling na. Een paar van die memorabele ministers op een rijtje; Ivo Opstelten met zijn monotone stem, Ronald Plasterk met zijn voorliefde voor hoeden, Rita Verdonk en haar strenge one liners, Halbe Zijlstra en zijn kille gestalte en natuurlijk Mark Rutte zelf die met een lach problemen kan oplossen.

Toch bestaan er ook minder bekende ministers. Eentje van hen is Stef Blok. Stef Blok is onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Het is opvallend hoe weinig deze man opvalt. Blok voldoet aan het stereotype van een minister; een grijze mannelijke vijftiger, in pak, die kalend is. Hij heeft jarenlange ervaring als minister en geen noemenswaardige schandalen op zijn naam. Dat klinkt als een goed CV; zeker voor een VVD’er. Mark Rutte kiest absoluut voor safe door Buitenlandse Zaken aan Blok toe te vertrouwen. Wat weten we eigenlijk over misschien wel de saaiste minister ooit?

Stef Blok schijnt een echte 'dossiervreter' te zijn ©ANP

Politieke ervaring

Wanneer een nieuwe minister aantreedt, wordt er altijd een blik geworpen op zijn arbeidsverleden. Heeft zo’n nieuw bewindspersoon misschien interessante functies gehad? Dit is bij Stef Blok niet het geval. Hij neemt een schat aan politieke ervaring met zich mee maar heeft nooit echt voor hoogte- en dieptepunten gezorgd. Noem het een degelijke zeven. Hij werd op 10 december 1964 geboren in Emmeloord, Flevoland. Opmerkelijke wel, aangezien hij de eerste Nederlandse minister is die is geboren in de Noordoost-polder. Een zeer saai landschap zonder hoge pieken en diepe dalen; het lijkt wel te passen bij Stef Blok.

Wat heeft hij allemaal gedaan? Blok begon in 1994 als raadslid in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop en zit sinds 1998 in de Tweede Kamer, waar hij lid bleef tot en met 2012. Op dat moment gooide hij het over een andere boeg. Hij werd namelijk Minister van Wonen in het kabinet Rutte II. Na Rutte I stond Blok vooral bekend als de reserveminister van de VVD. Als ergens een VVD’er moest opstappen moest de degelijke Stef Blok het ministerie onder zijn hoede nemen; dit gebeurde achtereenvolgens bij Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en nog een keer bij Justitie en Veiligheid. En hij is niet alleen maar een politicus, hij werkte ook nog bij ABN Amro als ‘Kredietanalist-secretaris van het Concern Krediet College’. Dit klinkt als een zeer uitdagende functie. Ook heeft hij ooit met camera’s erbij een huis geïsoleerd. Check hieronder de spectaculaire beelden.

Stef Blok en de media

Ondanks al deze politieke ervaring is Blok bij het grote publiek een vrij onbekend persoon. In tegenstelling tot veel andere ministers schuift hij niet vaak aan bij praatprogramma’s en geef hij weinig interviews. Hij zoekt zelf de media niet op en de media zoeken hem ook niet op. In een interview met het Financieel Dagblad in 2017 laat hij weten juist blij te zijn met dit ongelofelijk saaie imago. Tijdens dit gesprek werd er teruggekeken op zijn functioneren als minister. In het verhaal schuilt, zo blijkt, een klein leugentje, namelijk dat hij de politiek wilde verlaten.

‘Jullie hebben zeker weer geen vragen voor mij?,’ vertelde hij een keer tegen journalisten nadat hij de ministerraad verliet. Blok kreeg gelijk, de journalisten kwamen niet voor hem maar hadden vragen voor zijn collega’s. Zijn oud-collega Ronald Plasterk van de PvdA beschreef hem als een verborgen juweel binnen Rutte II. Of het Blok ook lukt om binnen zijn functie als Minister van Buitenlandse Zaken zo uit de picture te blijven is nog maar de vraag. Een Minister van Buitenlandse Zaken is een soort van visitekaartje voor zijn land. Hij moet veel contact houden met journalisten en is vaak op reis. En laat deze twee dingen nou net iets zijn waar Stef Blok niet zoveel mee heeft. Ja, onze kersverse minister van Buitenlandse Zaken ‘houdt niet van reizen en niet van gewichtigdoenerij’, aldus een bekende van hem tegen een journalist van het NRC. Oh, en Twitter waar nagenoeg elke politicus op zit? Doet hij niet aan.

Schandalen

Noem een minister en je vindt wel iets waar ooit ophef over is ontstaan. De bonnetjes van Teeven, de nalatigheid van Hennis, de leugens van Zijlstra en nogmaals de bonnetjes van Opstelten. Ook ministers die hun post niet hoefden te verlaten, hebben vaak wel wat memorabele mediamomentjes meegepakt. Denk hierbij aan Dijkhoff en de dikke BMW of de uitspraken over Zuid-Europeanen van Dijsselbloem.

De lei van Stef Blok is schoon. En dat in tijden waarin elke scheet van een bewindspersoon verandert in nationale ophef. Oké, er was dan dat ene interview dat hij gaf aan de Volkskrant waar hij een uitspraak deed over vrouwen en het feit dat hun irrationaliteit een goede eigenschap was, maar dit was weer te weinig voor grootschalige verontwaardiging. Waarom? Niemand kent Stef Blok. Bovendien was hij ten tijde van die uitspraak ook geen minister en hadden ‘we’ het druk met de Zwarte Pieten-discussie.

Heeft hij dan helemaal niks gedaan waar mensen kwaad van worden? Stef Blok was vijf jaar lang minister van Wonen en Rijksdienst in het kabinet Rutte II. Gedurende deze periode heeft hij absoluut rechts en liberaal VVD-beleid doorgevoerd. En hoewel ‘wonen’ best veel mensen iets aan gaat, zijn er eigenlijk nooit echt grote conflicten geweest met hem binnen deze rol.

Rutte is blij

Hoewel weinig mensen Stef Blok kennen, kent Mark Rutte hem maar al te goed; als een competente en ervaren bestuurder welteverstaan. Mark Rutte vindt het geweldig dat Stef Blok de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Ingewijden laten weten dat Blok aanstaande woensdag zal worden beëdigd.

Volgens Rutte is Blok zeer ervaren en heeft hij in het verleden laten zien dat hij betrouwbaar en solide is. Blok wordt door zijn ambtenaren gezien als een fijne baas en kan ook in de kamer ‘dingen erdoor krijgen met een breed draagvlak’, zo vertelt de verheugde premier in de studio van BNR-Nieuwsradio. Maar hoe zit het met dat gebrek aan buitenlandervaring dat je als minister van Buitenlandse Zaken toch nodig hebt? Rutte denkt hij het uitstekend zal doen.

En kan zo’n grijze muis eigenlijk wel Engels? Dit is toch een essentiële vaardigheid binnen een functie als minster van Buitenlandse Zaken. Er moet iets zijn waar Blok niet goed in is? Helaas, er zijn geen fragmenten van een Engelssprekende Blok te vinden zijn op internet. Maar ook met zijn talenknobbel zal het met zijn vermoedelijk wel snor zitten; zijn moeder was namelijk docent Engels op een middelbare school.

Is Stef Blok de saaiste minister ooit? Misschien wel. Maar hij heeft hier zichtbaar geen enkel probleem mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.