Belgen: Nederlands knalvuurwerk is waardeloos
Black Dragon Inferno, Big Bang Extra Nitraat, Thunder Bomba, Super Top Banger. De keuze aan knalvuurwerk bij de Belgische vuurwerkwinkel Knalgoed is enorm. Op de website staat niet voor niets dat de zaak in het plaatsje meer ook vanuit Nederland eenvoudig te bereiken is.
„Nederlandse freaks op het gebied van knalvuurwerk weten ons prima te vinden”, zegt eigenaar Koen Vorselmans. Hij wrijft dan ook niet in zijn handen, omdat bij de noorderburen het kabinet een verbod op knalvuurwerk overweegt. „Ik denk niet dat wij heel veel extra klanten krijgen als er in Nederland een knalverbod komt. Ik acht de kans groter dat mensen overstappen op siervuurwerk of op internet op zoek gaan naar illegaal knalvuurwerk.”
Letsel
De eigenaar van Knalgoed is vooral vanwege dat laatste fel tegen een verbod op knalvuurwerk. „Geloof mij; als het zover komt, wordt de overlast alleen maar erger. Illegaal spul uit bijvoorbeeld Polen richt veel meer schade aan dan het goedgekeurde knalvuurwerk dat jullie hebben. In België mogen we nog gebruikmaken van zilver en grijs buskruit, maar jullie hebben alleen zwart buskruit. Het levert niet meer op dan een flauwe knal. Eigenlijk zijn jullie kanonslagen waardeloos. Daarom zal een verbod het aantal letsels niet terugdringen. Het is wel goed dat Romeinse kaarsen en babypijltjes niet meer te koop zijn, want die leverden heel veel oogletsel op. Maar het knalvuurwerk dat in Nederland wordt verkocht, veroorzaakt weinig ellende. Daar is het te zwak voor.”
Ook Thijs Lavrijsen van vuurwerkwinkel vlinderke.com uit het Belgische Poppel, net over de grens bij Hilvarenbeek, begrijpt volledig dat Nederlanders al jaren in het buitenland op zoek gaan naar harder knalvuurwerk dan ze in hun eigen land kunnen kopen. „Al heeft het ook met het prijsverschil te maken”, aldus de vuurwerkhandelaar. „Bij ons is het goedkoper dan bij jullie. Als Sinterklaas achter de rug is, komen de eerste Nederlanders bij ons in de winkel om knalvuurwerk te kopen. Zij willen een hardere knal, dus gaan ze de grens over.”
Minder hard
Het is nog maar de vraag of de Nederlandse liefhebber van harde knallen de komende jaren nog steeds in België terecht kan voor zijn eindejaarshobby. Lavrijsen: „Ook bij ons staan er veranderingen in de wetgeving op stapel. In bepaalde artikelen mogen wij wellicht geen ‘zuiver’ kruit meer gebruiken. Dat betekent dat de knallen minder hard zullen zijn. Dat gaat een hoop klanten schelen, al is het nog lang niet zover.”
Als de Belgen straks ook opgescheept zitten met ‘flauw’ knalvuurwerk, zal er volgens hem een verdere verschuiving plaatsvinden naar siervuurwerk. „Bij veel sierpotten komen er ook knallen aan te pas, dus kunnen mensen ook met dergelijke producten uit de voeten. Gaat het puur om de knal, dan zullen ze die ergens anders moeten gaan halen. Dan kom je al snel uit bij illegaal vuurwerk uit Polen. Maar wat mij betreft is dat allemaal veel te hard, iets te veel van het goede.”