Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Waternoodsramp van 1953 herdacht in Zeeland

De Watersnoodramp speelde zich vandaag 65 jaar geleden af. In de nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 braken de dijken door en overstroomden grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant. Op donderdagochtend vond er een herdenking plaats bij het Watersnoodmonument Ouwerkerk. Dit dorp werd destijds zeer zwaar getroffen door het wassende water.

Bij de herdenking was ook prinses Margriet aanwezig. Zij is erevoorzitter van het Rode Kruis. Deze organisatie speelde in 1953 een grote rol bij de hulpverlening in de getroffen gebieden. De herdenking begon met een toespraak van burgemeester Gerard Rabelink.

Ook werd er een gedicht voorgedragen door de elfjarige Esra Schouls. Bij het momument worden kransen en 1836 witte bloemen gelegd. Deze bloemen zijn ter nagedachtenis aan de 1836 mensen die tijdens de Watersnoodramp om het leven kwamen.

Storm en springtij

De Watersnoodramp is de grootste ramp na de Tweede Wereldoorlog waar Nederland mee te maken heeft gehad. Door een combinatie van zwakke dijken, springtij en een zware storm uit het noordwesten kwam er een groot gebied onder water te staan. Veel mensen werden in het holst van de nacht verrast door de overstroming. Het water verwoestte vele woonhuizen en was ijskoud. Op sommige plaatsen stond het water enkele meters hoog.

In totaal werden er 100.000 mensen dakloos door de ramp. Een gebied ter grootte van 400.000 voetbalvelden stond blank op 1 februari 1953. Duizenden huizen werden verwoest en tienduizenden dieren verdronken. Het dorp Oude-Tonge in Zuid-Holland werd het zwaarst getroffen, hier overleed bijna 10 procent van de inwoners als gevolg van de stormvloed.

Deltawerken

De impact die deze ramp had, is tot op de dag van vandaag te merken. De grootschalige destructie was de directe aanleiding voor de Nederlandse overheid om te beginnen met de Deltawerken. Dit verdedigingssysteem moest voorkomen dat er ooit weer zo’n ramp in Nederland zou kunnen gebeuren. Er is decennialang aan het project gewerkt.

In 2010 werd de laatste hand gelegd aan de Harlingse Keerdam. Hiermee waren de Deltawerken officieel voltooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.