Uitsluiting kinderen bij activiteiten is ‘erg naar’
Of ouders nu de vrijwillige ouderbijdrage hebben betaald of niet: kinderen zouden op school niet mogen worden uitgesloten van allerlei activiteiten. GroenLinks en SP werken aan een initiatiefwet om dit voor elkaar te krijgen.
Leuke uitjes, maar niet voor ieder kind
Het is nu nog mogelijk voor scholen om een kind uit te sluiten van bijvoorbeeld een schoolreisje of kerstdiner als ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Deze bijdrage wordt gevraagd voor de kosten die het Ministerie van Onderwijs niet dekt en varieert van een paar tientjes tot honderden euro’s. Omdat niet iedere ouder dit kan betalen, komt het nu nog weleens voor dat een kind niet mee mag naar een activiteit.
Lange lijst met misstanden
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld noemt dit een ‘ontzettend nare ervaring’. De partij stelde al in december 2017 op hun site dat de lijst met tekortkomingen rondom de vermeend vrijwillige ouderbijdrage lang is: de misstanden zouden dan ook al jaren duren. Scholen zouden in de gang lijstjes ophangen met ouders die niet betaald hebben en zelfs deurwaarders zouden die ‘toch niet zo vrijwillige bijdrage aan de deur komen innen.’
Arm
Ook Tweede Kamerlid Peter Kwint van de SP is er naar eigen zeggen ‘klaar mee’. Hij stelt: „Kinderen uit arme gezinnen hebben het al moeilijk genoeg. Die mogen er op school niet ook nog last van hebben dat hun ouders het net wat minder getroffen hebben.” Aan RTL Nieuws vertelt het Kamerlid dat hij in navolging van onderzoek schrijnende voorbeelden tegenkwam, zoals kinderen die niet mee mogen op schoolreisje en dan maar ergens in een lokaal op school moeten achterblijven.