Proces Holleeder is WK voor de misdaadjournalist
In de zwaarbeveiligde rechtszaal De Bunker is het megaproces tegen topcrimineel Willem Holleeder maandag van start gegaan. Minstens 60 dagen zijn er ingeruimd om de waarheid over de vele liquidaties in de Amsterdamse onderwereld boven tafel te krijgen. Hoe is het om als misdaadverslaggever bij zo’n megaproces te zijn?
,,Het is een enorm circus”, vertelt Gerlof Leistra van Elsevier Weekblad als de zaak aan het eind van de eerste ochtend even stilgelegd is. „Er zijn ontzettend veel journalisten. Vergelijkbaar met het Passageproces, maar misschien nog wel iets drukker”, zegt hij verwijzend naar het aan deze zaak gelieerde megaproces dat vorig jaar na tien jaar tot een einde kwam. Ook Saskia Belleman van De Telegraaf is de drukte niet ontgaan. „In de perskamer liggen we ongeveer opgestapeld, er is niet voor iedereen plek om te zitten.” Koen Voskuil van het AD zag zelden zulke strenge beveiligingsmaatregelen: „Iedereen die naar binnen wilde vanmorgen, stond eerst een uur in de rij te blauwbekken. Het proces liep daardoor meteen een uur vertraging op. Maar eigenlijk is niks aan dit proces is normaal.”
Hoogtepunten
Geen van de verslaggevers zal alle procesdagen aanwezig zijn. „Nee, dan zou ik er een baan bij moeten hebben”, zegt Leistra. „Ik zal voornamelijk de hoogtepunten eruit pikken. Als Holleeder zelf gaat praten, als zijn zus Astrid aan het woord komt en natuurlijk de eis, later in het proces.” Dat geldt eveneens voor Voskuil die ook niet alle dagen in De Bunker zal bivakkeren. „Zeker niet. Ik probeer echt het interessante eruit te vissen. Bijvoorbeeld de confrontatie tussen Willem en zijn zus Astrid. Dat kan weleens pittig gaan worden.” Belleman, die denkt dat er uiteindelijk wel 80 dagen voor dit proces nodig zullen zijn, zou er wel vaker bij willen zijn, maar: „Ik vraag me af of de lezer het wel leuk vindt om zo vaak een verslag van dit proces te lezen.”
Rechtbank stopt ermee voor vandaag. Donderdag weer verder. #Holleeder
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) February 5, 2018
Capo di tutti capi
Het Holleeder-proces is voor een misdaadjournalist wat het WK voetbal voor een sportverslaggever is, alle reporters kunnen zich wel enigszins in die vergelijking vinden. „In zekere zin zeker”, zegt Voskuil. „Het is enerzijds een beetje een verplicht nummer, maar aan de andere kant ook erg interessant om te zien hoe de verdediging van Holleeder, die natuurlijk al met 3-0 achter staat, gaat proberen om die achterstand teniet te doen. In alle opzichten een ongewone zaak.” Belleman ziet de vergelijking ook. „Holleeder is toch de man die al jaren boven die markt hangt en over wie een beeld is neergezet dat hij de Capo di tutti capi van de Nederlandse onderwereld is die nu eindelijk eens wordt aangepakt. Dat is verdomd interessant. Is het bewijs tegen hem hard genoeg?”
Collega Leistra noemt het proces ook in een ander opzicht bijzonder. „Zaken als deze hebben we verder niet meer in Nederland. ‘De nieuwe Holleeders’ zijn voornamelijk Marokkanen en Surinamers. Het is dus ook de zwanenzang van de Nederlandse misdaad.”