Mensenrechten in Europa staan onder druk
Amnesty International heeft stevige kritiek op meerdere EU-lidstaten. „In landen als Polen en Hongarije wordt de rechtstaat steeds verder uitgehold. Maar ook in Frankrijk en Nederland zijn mensenrechten niet langer altijd vanzelfsprekend”, meldt de mensenrechtenorganisatie donderdag bij publicatie van het Jaarboek 2017-2018.
Enorme boetes
De organisatie richt haar pijlen onder meer op de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die zou het werk van ngo’s als Amnesty met nieuwe wetgeving „zo goed als onmogelijk” maken. „Zo is er een wetsvoorstel dat eist dat organisaties het kenbaar maken als ze helpen bij wat het regime ‘illegale migratie’ noemt. In feite gaat het om asielzoekers en vluchtelingen”, stelt Amnesty. „Organisaties kunnen enorme boetes krijgen als ze toch voor hen opkomen.”
🌐✊ We’ve just released our annual report on the State of the World’s Human Rights 🌐✊
👉 You can read it here https://t.co/G8KXlW3V3fIt covers 159 countries and delivers the most comprehensive analysis of the state of human rights in the world today.
— Amnesty International Australia 🕯 (@amnestyOz) February 22, 2018
Polen krijgt eveneens forse kritiek. De nationalistische regering in Warschau ligt al geruime tijd in de clinch met de Europese Commissie en ook Amnesty waarschuwt dat de autoriteiten hun greep op de rechtspraak verstevigen. Ook non-gouvernementele organisaties en de media staan onder druk.
Amnesty International: In the Philippines, speaking out is becoming more dangerous. People have remained silent. Although they feel things are not right, they have chosen to be silent, that is why the battlefield right now is freedom of expression. pic.twitter.com/tLjUmd5syj
— Ron Gagalac (@rongagalac) February 22, 2018
Mensenrecht verplichtingen
Amnesty wijst onder meer op het gedwongen vertrek of de degradatie van honderden journalisten bij publieke omroepen in Polen. Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse tak van Amnesty roept de Europese Commissie op lidstaten die hun boekje te buiten gaan te houden aan hun mensenrechtenverplichtingen. „Alleen op die manier kan de EU zelf zich internationaal geloofwaardig inzetten voor de mensenrechten.’’
Ook Nederland krijgt kritiek
De organisatie geeft overigens niet alleen Midden-Europese landen een tik op de vingers. Nederland krijgt kritiek vanwege het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan, ondanks de slechte veiligheidssituatie in dat land. De mensenrechtenorganisatie keert zich ook tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waar Nederlanders zich in maart in een raadgevend referendum over mogen uitspreken.