Maleisische krant maakt lijst om homo’s te herkennen
Punt één: ze dragen altijd een strak shirt om hun sixpack te laten zien. Punt twee: ze gaan graag naar de sportschool. Niet om te trainen, maar om naar andere mensen te kijken. Het zijn slechts twee voorbeelden van de lijst die de Maleisische krant Sinar Harian afgelopen vrijdag publiceerde.
@sinarharianSH you serious? You're allowing this kind of homophobic, baseless, senseless article on your paper? This generalisation is unbelievable! What rubbish is this?!
No wonder people mostly use Sinar Harian to bungkus nasi lemak! Because it's not worth keeping! pic.twitter.com/wPwE9QqEEN
— Hubert Lee (@hubertceo) February 9, 2018
De opvallende lijst moet lezers helpen een homo of lesbienne te herkennen. Homo’s houden van baarden, sixpacks en rondhangen in de sportschool. Lesbiennes knuffelen elkaar, houden elkaars hand vast en kleineren mannen. Vrijwel direct dook de LGBT-gemeenschap er bovenop, dit kan en mag niet gebeuren. Ook niet in Maleisië.
GUYS! Finally a comprehensive, fool proof list of 'How to Spot a Gay' courtesy of Malaysian paper Sinar Harian. If you're worried, terrified or just plain curious then here you go! #LGBT PS: Homosexuality is illegal there FFS. Someone give them a ring & let them know its 2018. pic.twitter.com/RceKFaLKGH
— Annabelle Knight (@MissBelleKnight) February 12, 2018
In het land vormen moslims de grootste bevolkingsgroep en de gemeenschap houdt nog altijd vast aan de conservatieve code die seksueel gedrag ‘tegen de orde van de natuur’ verbiedt. Daarmee wordt homoseksualiteit in Maleisië dus verboden. De Maleisische activist en vlogger Arwind Kumar kon het niet aanzien en maakte deze video uit protest:
„Ik weet niet wie dit artikel heeft geschreven" vertelt Kumar „maar probeer God niet te zijn. Neem een stap terug, ga eens zitten op je stoel, doe wat je moet doen maar doe dit niet. Er zijn veel belangrijke onderwerpen in dit land die de aandacht verdienen. Als je de samenleving echt wil beschermen, omschrijf dan de eigenschappen van een pedofiel, een moordenaar, een ontvoerder – de mensen die de levens van anderen echt in gevaar brengen."
Niet voor het eerst
Maleisië komt vaker in opspraak door de manier waarop er met homoseksualiteit wordt omgegaan. Toen de Disney-film ‘Beauty and the Beast’ uit zou komen en bleek dat er een homoseksueel karakter in de film zou spelen, werd de première uitgesteld. Beleidsmakers in het land vonden het een beter idee een ‘schone versie’ te maken en de homoseksuele scènes uit de film te verwijderen voordat deze aan het publiek werd getoond. Uiteindelijk verscheen de originele versie in de bioscopen, maar het zorgde wel voor veel ophef.