Het stijgen van de zeespiegel gaat steeds sneller
Slecht nieuws voor onder andere de natuur: het stijgen van de zeespiegel, het niveau van de zee, gaat elk jaar sneller en sneller. Dat komt vooral door het smelten van ijs op de Zuidpool en Groenland.
De ‘voorzichtige schatting’ van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de universiteit van Colorado is dat de zeespiegel rond het jaar 2100 misschien wel 65 centimeter hoger is dan nu. Dat is twee keer zo veel als eerder is voorspeld.
Grote problemen
In de afgelopen 25 jaar is de zeespiegel 7 centimeter gestegen. In de jaren negentig steeg de zeespiegel met 2,5 millimeter per jaar, nu is dat 3,4 millimeter per jaar. En elk jaar komt daar een beetje bovenop. Aan het einde van de eeuw zal de zeespiegel met een centimeter per jaar stijgen.
De stijging kan grote problemen veroorzaken in kustgebieden, waarschuwen de onderzoekers die 25 jaar aan metingen van Europese en Amerikaanse satellieten bestudeerden om tot de cijfers te komen.
De helft van de stijging van de zeespiegel komt door het gegeven dat water uitzet als het warmer wordt, een proces dat thermale expansie genoemd wordt. Het smelten van landijs zorgt voor de andere helft van de stijging.
In de gaten houden
De NASA lanceert dit jaar twee nieuwe satellieten om de ijskap op de Zuidpool en Groenland en gletsjers in de gaten te houden. Als daar iets verandert, kunnen de wetenschappers preciezer voorspellen hoe de zeespiegel stijgt.