22.000 Hollandse bitterballen bij Olympische Spelen
In zeventien dagen met de hand ruim 22.000 bitterballen draaien: het zou zo een plek kunnen veroveren in het Guinness Book of Records. Meesterkrokettenmaker Piet Brink reist woensdag af naar Zuid-Korea waar hij deelnemers en publiek tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang voorziet van plaatselijk bereide ambachtelijke bitterballen, zo’n 1300 per dag. ,,Met de bitterballen willen we de Olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven”, zegt Brink.
Koreaanse ingrediënten
Omdat het exporteren van snacks naar Zuid-Korea tijdrovend en ingewikkeld is vanwege strenge regelgeving, werd besloten de bitterballen ter plaatse te maken met Zuid-Koreaanse ingrediënten. Men neme: 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo groenten en 40 kilo ui, 60 kilo ei en 250 kilo paneermeel. Ja, echt!
Het is niet de eerste keer dat Brink meereist met de sporters tijdens de Olympische Spelen. In 2014 in Sotsji was hij ook van de partij in het Heineken Holland House.
Kroket van 225 kilo
Een officiële vermelding in het Guinness Book of Records heeft Brink overigens al op zak, niet met zijn bitterbal maar met een kroket. In 2007 vervaardigde hij de grootste ooit, met een gewicht van 225 kilo.