‘Zo’n thema hoort niet bij carnaval’
Het Eindhovense dispuut Aleph maakte het wel erg bont met hun vrouwonvriendelijke carnavalsfeest ‘De wil van een vrouw doet er #nietoo!’ Het dispuut presenteert het feest in de uitnodiging als een tegenreactie op #metoo, het wereldwijde protest van vrouwen tegen ongewenst seksueel gedrag door mannen.
Het feest schoot bij het College van Bestuur van de Technische Universiteit in Eindhoven in het verkeerde keelgat. Het bestuur van de studentenvereniging werd onmiddellijk op het matje geroepen en er werd besloten het feest af te lasten. Ook schorste de universiteit de jaarlijkse subsidie van 14.000 euro.
Te ver
Bij de Bosche studentenvereniging Gremio Unio begrijpen ze de maatregelen die de TU Eindhoven heeft genomen. „Ze zijn te ver gegaan”, zegt Gremio-lid Daniëlle. „Tot vijf jaar geleden hadden wij ook eigen thema’s bij het carnaval, maar die waren altijd onschuldig van aard. Denk aan thema’s als Disney en Woodstock. Maar nu houden wij het algemene thema van Oeteldonk aan. Carnaval is van iedereen en die eensgezindheid willen we ook uitstralen. Dan moet het wel leuk blijven en moet je niet dit soort thema’s aankomen.”
„Dit is onacceptabel”, zegt voorzitter Joris van de Maastrichtse studentenvereniging Circumflex. „Dat lijkt me wel duidelijk. Wat wij voor carnavalsthema hebben? Wij zijn dicht met carnaval. Natuurlijk zullen er leden zijn die carnaval vieren, maar dit doen we niet in verenigingsverband. Veel leden zijn er niet, gaan op wintersport of gaan naar huis.”
Uitnodiging
In de uitnodiging voor het feest dat Aleph op 9 februari wilde houden stond: ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in alle culturen ter wereld voor. Respectloosheid vanuit mannen richting vrouwen vindt plaats in zowel het leger, onderwijs, gezondheidsinstellingen en de sportwereld. Zelfs kleine betastingen kunnen voor een vrouw voelen als intimiderend en denigrerend. Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 vrouwen zich vandaag de dag weleens aangerand voelt. Wij, van hét dispuut Aleph, vinden dit natuurlijk schitterend. Dat wij sinds 1958 vrouwen ongevraagd mogen betasten is een luxe waar andere mannen niet van mee kunnen genieten. Wanneer een man ongevraagd aan een vrouw zit, wordt hem dit niet in dank afgenomen. Tot voor kort zijn zij hier altijd goed mee weg gekomen. Echter is het zwakkere geslacht een tegenbeweging gestart onder de naam #metoo. Verschillende vrouwen vragen op deze manier aandacht voor hun ongewenste intimiteiten. Om onze tradities on stand te houden moeten we hier uiteraard een stokje voor steken. En wat is hier nu een beter moment voor dan Aleph carnaval. Want wij van Aleph weten natuurlijk, net als de rest, dat vrouwen tijdens carnaval geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. Daarom presenteren wij u, met geforceerde liefde, Aleph carnaval 2018: De wil van de vrouw doet er #nietoo! Van groepensex tot kinderlokken, bij welk schandaal raak jij betrokken?’