Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 12 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Van Syrische ravage naar Nederlandse stations

De openbare piano’s van stations in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen hadden donderdag plotseling een prominent bespeler, Aeham Ahmad (29). De Syrische vluchteling, die in 2015 in Duitsland belandde, staat bekend als The Pianist of Yarmouk. Hij speelde in 2014 in Yarmouk, een Syrische opvangplaats voor Palestijnse vluchtelingen, piano in een aan puin geschoten straat. Ahmad werd tijdelijk wereldberoemd, want zijn foto ging de hele wereld over.

Van Syrische ravage naar Nederlandse stations
De beroemde foto: Aeham Ahmad speelt piano in een aan puin geschoten Syrische straat. / Ram Al-Sayed | AFP

‘Muziek mijn revolutie’

Ahmad was donderdag in Nederland voor de promotie van zijn boek De Pianist van Yarmouk en tegelijkertijd voor de aftrap van de Nacht van de Vluchteling (16 op 17 juni). In zijn boek vertelt hij over zijn muziek (‘Ik ben pianist. Ik heb nooit met vlaggen gezwaaid, muziek is mijn revolutie’.) en zijn leven. Zo ontvluchtte hij Yarmouk na een humanitaire ramp, waarbij volgens Amnesty International de Syrische regering de burgers bewust uithongerde. Uit wanhoop belandden ook katten en honden op het bord. Nadat Aeham Ahmad de piano ‘voor hoop’ in de straten had bespeeld, stak IS zijn instrument in brand. De reden: muziek was verboden. Daarover zegt Ahmad nu: „Het voelde alsof mijn vriend werd vermoord.” Hij liep gevaar en vluchtte, zonder zijn vrouw en twee zonen.

In alle vroegte vermaakte Ahmad het publiek op Amsterdam Centraal; hij kreeg de treinreizigers zelfs aan het meezingen. „Dit is al mijn achtste optreden in Amsterdam”, zegt de zanger-pianist een grote glimlach tegen Metro. „Ik vind het geweldig dat mensen hier naar me kunnen luisteren, maar ik vind het eerlijk gezegd ook belangrijk dat je in Syrië muziek kunt maken. Als ik in dit mooie station alvast mijn steentje kan bijdragen, dan doe ik dat graag.”

Terugkeren? Graag!

„Muziek is revolutie, met muziek kun je demonstreren en je kunt het uitschreeuwen”, is Ahmads stellige overtuiging. Ondertussen weet hij dat veel Nederlanders vinden dat mensen als hij snel moeten terugkeren naar hun geboorteland. Hij valt hen bijna bij: „Natúúrlijk wil ik terug naar Syrië. Maar er is nog wel iets wat we nodig hebben: vrede. Als de oorlog stopt, ga ik meteen. En dan nodig ik iedereen uit om mijn prachtige land te komen bekijken. Tot die tijd hoop ik dat de Europeanen en de vluchtelingen elkaar kunnen accepteren.”

Van Syrische ravage naar Nederlandse stations
Aeham Ahmad met zijn boek op de piano. / Femmy Weijs

Acteur Waldemar Torenstra kijkt genietend toe, als Ahmad de pianotoetsen bespeelt. Torenstra is ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling en zal de komende tijd voor Metronieuws.nl video’s in vluchtelingenkampen maken. „Die beroemde foto herinnerde ik me meteen”, zegt Torenstra. „Het mooie vind ik zijn positieve verhaal erbij, waar we doorgaans alleen maar grote ellende zien. Bij Syrië denk je al snel aan de bootjes, aan het overleden kind op het strand. Door Aeham werden we op iets inspiratievols gefocust. Hij is belangrijk voor de Nacht van de Vluchteling, want mensen raken weleens murw van al die ellende. Op een gegeven moment gaan je oren gewoon dicht.”

Van Syrische ravage naar Nederlandse stations
Waldemar Torenstra probeert de piano ook even, naast hem Aeham Ahmad. / Femmy Weijs

„Zelfs ik heb daar moeite mee, terwijl ik enorm begaan ben”, geeft Torenstra toe. „Door Aehams verhaal houd je hoop en moed. Het biedt wat troost. Dat is een synoniem voor wat we tijdens de Nacht van de Vluchteling proberen. Een nacht wandelen? Tja, dat kun je ook niet doen. Maar het gaat er natuurlijk om dat je heel bewust een moment stilstaat en denkt: okay, ik heb het altijd maar druk in mijn leven. Maar er is een belachelijk grote groep van 68 miljoen mensen in de wereld die in zo’n diepe ellende zit, dat je dat niemand gunt. Dat is een positief inspiratieachtig moment, naast dat we natuurlijk zo veel mogelijk geld voor vluchtelingen proberen op te halen.”

Een makkie

Aeham Ahmad zal op 16 juni ook tijdens de openingsfestiviteiten van de Nacht van de Vluchteling in Nijmegen optreden. En meelopen? „Wie weet”, kijkt hij alvast vooruit. „Die 40 kilometer moet voor mij een makkie zijn. Weet je hoeveel kilometer ik bij mijn vlucht heb gelopen?”

Winactie

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, over het boek De Pianist van Yarmouk: „Een ontroerend verhaal over de veerkracht van de mens en de universele waarde van muziek.” Metro en Stichting Vluchteling geven 5 exemplaren van De Pianist van Yarmouk weg. Hoe je kunt winnen, lees je hier.

Van Syrische ravage naar Nederlandse stations
Cover van De Pianist van Yarmouk. / Atlas Contact

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.