Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Shutdown’ overheid VS in gang gezet

In de Amerikaanse Senaat hebben bij het verstrijken van de deadline te weinig leden gestemd voor het openhouden van de geldkraan voor de overheidsuitgaven de komende tijd.

In de Senaat zijn zestig van de honderd stemmen vereist voor een goedkeuring van nieuwe overheidsuitgaven. Die kwamen er bij lange na niet. De partijen hadden tot vrijdag middernacht lokale tijd (06.00 uur Nederlandse tijd) om eruit te komen.

Weekend

Het Huis van Afgevaardigden was donderdag wel akkoord gegaan met een verlenging van de overheidsuitgaven tot volgende maand. In die kamer is een normale meerderheid voldoende.

Meteen na de deadline begint men met het sluiten, de zogenoemde shutdown, van alle niet-essentiële overheidsdiensten. Dat gaat net zolang door totdat er overeenstemming komt over financiering. Naar verwachting wordt er in het weekeinde doorgepraat om tot overeenstemming te komen.

Ook al met Obama

Het is de eerste keer sinds vijf jaar dat de overheidsdiensten op slot gaan. In 2013 gebeurde dat onder president Barack Obama. Die sluiting duurde destijds 16 dagen.

Tijdens de shutdown worden ambtenaren en andere medewerkers in overheidsdienst zonder betaling van salaris naar huis gestuurd. Alleen de diensten die van lands- en levensbelang zijn (zoals politie en brandweer) blijven actief.

Democraten willen in ruil voor hun steun toezeggingen in de vorm van bescherming tegen uitzetting van de dreamers. Dat zijn asielzoekers die als kind naar de VS kwamen en meestal al jaren in het land wonen en ingeburgerd zijn.

Structureel omlaag

Sommige conservatieve Republikeinen liggen om andere redenen dwars: Ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten. Ze willen vooral bezuinigen op het gebied van gezondheidszorg en sociale uitkeringen.

‘Schuld van Democraten’

Meteen na het dichtdraaien van de federale geldkraan heeft de Amerikaanse president Donald Trump keihard uitgehaald naar de Democratische leden in de Senaat die een tegenprestatie eisten om deze ‘shutdown’ te voorkomen.

,,De roekeloze eisen van de Democraten hebben er nu voor gezorgd dat ons lang gegijzeld is en militairen en hulpverleners niet kunnen worden ingezet”, schreef Trump op Twitter.

Freedom Caucus

Een groep conservatieve Republikeinen in het congres (de zogenoemde Freedom Caucus) is ook tegen het openhouden van de geldkraan. Zij doen dat omdat ze uit principe voor het verkleinen van overheidsuitgaven zijn. Vooral op het gebied van sociale zaken en gezondheidszorg vinden zij dat de overheid minder moet uitgeven. Zij kregen geen kritiek van Trump.

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat zei dat ,,Trump alleen verantwoordelijk is” voor de shutdown. ,,De president heeft zijn senatoren steeds maar tegengehouden om te onderhandelen”, aldus Schumer, die Trump en de Republikeinen opriep om zaterdag door te praten om tot een oplossing te komen. ,,Wij staan altijd open om te praten over een oplossing waar beide partijen het mee eens kunnen zijn”, aldus Schumer.

Nieuw voorstel

Mitch McConell, de Republikeinse leider in de senaat, vond net als Trump dat de Democraten schuld dragen aan de ontstane impasse. Hij beloofde zaterdag met een nieuw voorstel te komen om de geldkraan van de overheid in ieder geval tot 8 februari weer open te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.