Rotterdamse politie streng op dure spullen jongeren
De Rotterdamse politie zal dure kleding en accessoires van jongeren afpakken als zij niet geloofwaardig kunnen toelichten hoe voor deze spullen betaald is, schrijft het AD. Het gaat om een nieuwe aanpak van de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie.
Om deze aanpak succesvol te maken, moeten verschillende agenten speciaal worden getraind om bijvoorbeeld dure jassen, horloges en schoenen te herkennen. Een jongere die door de stad loopt met een dure jas en een Rolex om zijn pols moet zich dus mogelijk verantwoorden aan oom agent. Kan hij of zij dit niet? Dan worden de spullen in beslag genomen.
Patseraanpak
Al langere tijd houdt de politie in ons land zich bezig met de zogenaamde ‘patseraanpak’. Maar tot nu toe ging het hierbij vooral om dure auto’s waar jongeren mee pronkten. De Rotterdamse politie gaat nu een stapje verder om jonge criminelen te bewijzen dat misdaad niet loont.
De ‘patseraanpak’ heeft door de jaren heen al veel kritiek ontvangen. Zo noemen tegenstanders de aanpak vaak racistisch, wat werd bijgevallen door een incident met rapper Tyfoon in 2016. De bekende muzikant werd staande gehouden en de politie wilde meer weten over de luxe auto waarin hij reed. Tyfoon zag dit als een racistisch besluit van de agenten. Bij keeper Kenneth Vermeer gebeurde hetzelfde.
Etnisch profileren
De politie heeft geprobeerd duidelijk te maken dat ook blanke automobilisten vaak genoeg aan de kant worden gezet in het kader van de ‘patseraanpak’. Zo publiceerde de politie bijvoorbeeld tweets over dit soort situaties. De scheidslijn tussen een goede uitwerking van deze aanpak en etnisch profileren werd in die tijd door D66 klein genoemd.