Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederlander heeft geen idee wie de burgemeester is

Het is slecht gesteld met de kennis van de lokale politiek in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders weet niet wie hun eigen burgemeester is. Ook is 70 procent niet in staat een of meerdere wethouders uit de eigen gemeenteraad op te noemen en weet zo’n 60 procent niet welke partij op dit moment de grootste is in de eigen gemeente.

Wie-o-wie

Dat blijkt uit onderzoek van de website ROm/Stadszaken.nl dat dat in samenwerking met USP Marketing Consultancy uitvoerde. Vooral de jongeren tot 30 jaar kunnen zich bepaald niet interesseren voor de lokale politiek: van hen weet bijna 70 procent (67) de naam van hun burgervader niet. Onder 65-plussers is dat ruim een kwart, namelijk 27 procent.

De geringe bekendheid met de namen uit de lokale politiek en het weinige vertrouwen in de politiek, betekent overigens niet dat mensen niet van plan zijn om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart: 60 procent van alle ondervraagden geeft aan zeker te gaan stemmen en nog eens 27 procent zegt dat misschien te gaan doen.

Niet erg

Er is blijkbaar weinig belangstelling voor de lokale politiek, maar, zo vraagt onderzoeker Jan Jager van Stadszaken.nl zich af, is dat erg? ,,Nee, dat denk ik niet. De bevoegdheden van lokaal bestuur zijn gering, het lokale politieke bestuur gaat niet over ethische kwesties zoals politie, veiligheid, immigratie en emigratie. Dat wordt allemaal landelijk bepaald. Het wordt wel een probleem als de lokale overheden meer taken krijgen.”

De onbekendheid en het wantrouwen met de lokale politiek lijkt zich daarbij wél te vertalen in de relatieve populariteit van landelijke partijen. Slechts 20 procent van de Nederlanders geeft aan te zullen gaan stemmen op een lokale partij. Bijna 40 procent heeft nog geen keuze gemaakt en is nog zwevend. In grote gemeenten is de naamsbekendheid van de burgemeester trouwens iets groter, wat te maken kan hebben met die landelijke mediabekendheid.

In het onderzoek werden ook nog inhoudelijk vragen gesteld. Bijvoorbeeld op welk gebied de gemeente van de ondervraagden direct actie zou moeten ondernemen. Het meest voorkomende antwoord op die vraag is met 28 procent ‘woningaanbod sociale huur (tot 710 euro)’ gevolgd door ‘armoede’ (22 procent). Op de vraag of mensen weten hoeveel zetels de gemeenteraad hun hun eigen gemeente heeft, geeft 87 procent aan daar geen idee van te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.