Nederland doelwit van meerdere DDoS-aanvallen
Nadat afgelopen weekend ING en ABN AMRO doelwit waren van een DDoS-aanval, waren maandag de Rabobank en de Belastingdienst het slachtoffer van hackers.
De aanvallen konden door de instellingen zelf worden afgewend maar het ministerie van Justitie en Veiligheid staat paraat, mochten de instanties zich onvoldoende kunnen verweren tegen de cyberaanvallen
Update: Op dit moment ervaren wij hinder van DDoS aanvallen. Dit kan betekenen dat Rabo Mobielbankieren, Rabo Internetbankieren en iDEAL niet bereikbaar zijn. Nogmaals onze excuses voor het ongemak!
— Rabobank (@Rabobank) January 29, 2018
De website van de Belastingdienst is rond 11.30 circa 5-10 minuten minder bereikbaar geweest door DDoS-aanval. De site is nu weer bereikbaar.
— Belastingdienst (@Belastingdienst) January 29, 2018
Onbereikbaar
Veel Rabobankklanten ondervonden maandagochtend hinder van de DDoS-aanval. Zowel de app als de website van de bank waren maandagochtend slecht bereikbaar. De Rabobank liet weten dat DDoS-aanvallen bijna dagelijks voorkomen maar dat de aanval van maandag bijzonder grootschalig was. In dit statement werd tevens benadrukt dat de gegevens van de klanten nooit in gevaar zijn gekomen.
Een doelwit waar minder mensen rouwig om zullen zijn was de Belastingdienst. Ook zij werden getroffen door een DDoS-aanval. Hierdoor lag de website van de fiscus er vijf tot tien minuten uit. Een woordvoerder van de Belastingdienst spreekt in een verklaring over een gerichte aanval op de website en niet op de achterliggende systemen.
Aan het einde van de middag werd de online overheidsdienst DigiD onder vuur genomen. Hierdoor was het digitale overheidsloket iets langer dan een uur niet goed te bereiken.
DDoS-aanval
Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is.
Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zei dat de aanvallen steeds geavanceerder worden. „We moeten blijven investeren in digitale veiligheid", aldus Schoof. Over de samenwerking met de banken tegen de aanvallen is hij tevreden. „Informatie wordt uitgewisseld en we staan in nauw contact met elkaar."
Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.