Levens in gevaar door verouderde techniek meldkamer
Uit onderzoek van RTL Nieuws is naar voren gekomen dat mensen in nood vaak onnodig lang moeten wachten op hulp. De techniek van de meldkamer van alarmnummer 112 loopt ver achter, waardoor het soms moeilijk is de locatie te herkennen van de persoon die alarm slaat.
Veel landen om ons heen maken gebruik van een zogenoemd EENA-systeem (EENA). Dit Europese netwerk van alarmcentrales is goedkoop, en de locatie van een beller is op een gemakkelijke manier te achterhalen.
Zendmast
Het is daarom onbegrijpelijk te noemen dat Nederland niet tot een van deze landen behoort, zegt Benoît Vivier van EENA. Op dit moment moet je zelf nog je locatie benoemen, of omschrijven aan de centralist. Levert dat niets op, dan wordt de locatie bepaald aan de hand van een zendmast die het dichtst in de buurt staat.
Indien het zoekgebied afhankelijk is van de locatiebepaling van een zendmast, is het gevolg dat het zoekgebied nog steeds enkele vierkante kilometers groot is. Deze manier van zoeken is volgens EENA heel omslachtig, aangezien met de techniek die zij toepassen de locatie makkelijk te bepalen is, namelijk door de locatie van bellers te achterhalen via hun telefoon.
Gps en wifi
Vivier zegt het vreemd te vinden dat een Uber je zo weet vinden op locatie, terwijl een ambulance moet zoeken naar de plek van een 112-beller. „Het is heel eenvoudig je locatie te bepalen aan de hand van je mobiele telefoon. Zodra iemand 112 belt, wordt de locatie automatisch opgevraagd via gps en wifi.”
De meldkamer kan op deze manier tot op de meter nauwkeurig zien waar een oproep vandaan komt. Deze functie is tot nu toe alleen nog maar beschikbaar op een android-telefoon, Apple heeft laten weten geen locatiegegevens te delen.