Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 23 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Is iemand van 24 jaar al volwassen?

Als je jong bent wil je niets liever dan zo snel mogelijk opgroeien en volwassen worden, omdat dat betekent dat je dan je eigen keuzes kunt maken. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we opzien tegen het volwassen worden en het leven met de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Tegenwoordig zien we mannen en vrouwen die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt als volwassen. Er zijn echter Australische experts die nu de vraag opwerpen of deze leeftijd niet omhoog moet, van achttien naar vierentwintig jaar.

Maatschappelijke trend

Het is namelijk zo dat we met zijn allen steeds langer studeren, steeds later aan kinderen beginnen en pas op latere leeftijd trouwen. De overgangsperiode van adolescentie naar volwassenheid lijkt daarom steeds langer te duren.

Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de RijksUniversiteit Groningen kan dit beamen. „Het is een trend dat we de adolescente levensfase steeds meer aan het oprekken zijn en dat deze trend wordt ondersteund door maatschappelijke tendensen.”

Studeren is hier volgens Breeuwsma een belangrijk gevolg van. „Mensen die studeren maken een andere ontwikkeling door. Als je studeert wordt het maken van keuzes omtrent je identiteit uitgesteld. Vroeger ging bijna niemand studeren, nu volgt bijna iedereen na de middelbare school een vervolgopleiding.”

Impulsief handelen

Breeuwsma vertelt dat deze trend ook in de hand wordt geholpen door de wetgever. Want hoewel de verantwoordelijkheid van ouders voor hun kinderen na het bereiken van de achttienjarige leeftijd vervalt, blijft de verplichting tot financiële ondersteuning wel bestaan. In beginsel tot en met 21 jaar, maar er zijn uitzonderingen die het mogelijk maken deze periode te verlengen. Bijvoorbeeld voor een kind dat nog studeert.

Volgens neuroloog Dick Swaab zijn de hersenen op achttienjarige leeftijd nog volop in ontwikkeling. „De prefrontale cortex heeft op je achttiende veel meer verbinding met andere hersengebieden dan op je vierentwintigste. Deze ontwikkelingen in de hersenen zijn belangrijk voor het zetten van morele kaders en impulsen.”

Iemand van achttien is dus eerder geneigd impulsief te handelen, dan iemand van vierentwintig. Toch is Swaab niet onmiddellijk overtuigd van de noodzaak de leeftijd van volwassenheid te verhogen. „Dit hangt wat mij betreft af van het onderwerp waar het over gaat. Ik vind het bijvoorbeeld niet nodig dat de leeftijd waarop je je rijbewijs mag halen omhoog moet naar 24, in de VS kan dat zelfs al op je zestiende.”

Jeugdstrafrecht

Een ander gevolg van jongeren later bestempelen als volwassenen, is dat ze langer het recht hebben om berecht te worden volgens het jeugdstrafrecht. Volgens Mariëlle Bruning, Hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, zal er met het verhogen van de leeftijd niet veel veranderen voor jonge delinquenten. „Het is nu al mogelijk om jongeren tot 23 jaar volgens het jeugdstrafrecht te berechten, indien de omstandigheden daarom vragen.”

Wilde haren

Er zijn dus heel wat redenen op te noemen waarom de leeftijd van volwassenwording omhoog zou moeten. Toch is er wel een grens, zegt Breeuwsma: „Je kunt mensen niet tot hun zestigste adolescent blijven noemen.”

Hij vervolgt wel te snappen waarom sommige mensen het volwassen worden het liefst zo lang mogelijk uitstellen. „Het geeft bepaalde privileges, je kunt nog uit de band springen, iemand die zijn wilde haren nog niet kwijt is vergeven we sneller. Die situatie willen we langer in stand houden.”

Breeuwsma besluit dat met het toenemen van de welvaart, de levensverwachting ook is toegenomen. „Het zou dus best slim kunnen zijn om die jeugdfase niet te vroeg te beëindigen. Wie weet moet je nog wel heel lang.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.