Groningse boeren overwegen megaclaim tegen NAM
Gedupeerde boeren in het aardbevingsbied komen maandagavond in Delfzijl bij elkaar om het over een megaclaim tegen de NAM te hebben. De boeren hebben het gevoel dat hen tot nog toe geen podium is geboden.
„Hoe is het mogelijk dat zo’n belangrijke sector voor het noorden en heel Nederland, ook in economische zin, totaal onderbelicht is gebleven?”, vraagt agrarisch ondernemer Ate Hylke Kuipers zich hardop af. Hij is één van de initiatiefnemers van de bijeenkomst.
Investeringen voor niets
Volgens Kuipers zijn de problemen voor de boeren erg groot. Hij noemt het voorbeeld van een boerenbedrijf dat drie jaar geleden voor een ton de boel heeft opgeknapt. Maar door bodemdaling is nu alles alweer kapot. Ook heeft hij het over een bedrijf met een mestkelder met betonwanden van 25 centimeter dik. Ondanks de dikke betonwanden zitten er scheuren in waar vocht van gier doorheen sijpelt. „Als dat daar al gebeurt, hoe staat het er dan voor met kelders die in de jaren tachtig of negentig zijn gebouwd?”
Ook wordt op de plekken waar aardkosten scheuren, bodemwater vervuild met brak wat uit de ondergrond. Volgens Kuipers doet dat de landbouw geen goed.
Het is een drama voor boeren, vertelt Kuipers. „Wij dragen behoorlijk bij aan het bruto binnenlands product van Nederland. Shell, ExxonMobil en de Nederlandse staat moeten zich gaan realiseren wat dit gaat betekenen voor de toekomst. Het probleem is ongekend groot.”
Veel belangstelling
Het belooft een grote bijeenkomst in Delfzijl te worden. Naar verwachting komen er een paar honderd boeren naar de bijeenkomst. Er zal een loket gepresenteerd worden waar boeren zich kunnen melden voor ondersteuning. Na maandagavond zullen de boeren zich daar via internet kunnen melden.
Ook zal er een stichting worden opgericht, die van start gaat zodra de Boeren Samen Sterk-avond begint. De Groningse boeren willen kijken of ze vanuit dat loket een megaclaim kunnen voorbereiden.
Het loket moet onder meer aandacht gaan schenken aan de psychische problemen waarmee boeren kampen. Volgens Kuijpers voelen de boeren zich bedreigd door aardgasschade. „Hoe moet je ermee omgaan als niets meer functioneert door bodemdaling?”