‘Beloning jongeren oud en nieuw omgekeerde wereld’
In Wijk bij Duurstede pakte de gemeente het rond de jaarwisseling dit keer eens anders aan. Jongeren kregen een beloning omdat er ‘slechts’ voor 2560 euro schade werd aangericht, terwijl de schade vorig jaar vele malen groter was (13.000 euro) in de Utrechtse stad. Wethouder Hans Marchal bedacht in de maand voor oud en nieuw namelijk het volgende: als er bij de jaarwisseling voor minder dan 10.000 euro schade zou worden aangericht, mochten de jongeren het verschil uitgeven aan een project. Zo kwam er dus 8440 euro (het verschil plus 1000 euro beloning) vrij voor het uit te voeren project: een nieuwe skatebaan.
Opvoedkundige
Maar jongeren die niet over de schreef gaan belonen, is dat niet de omgekeerde wereld? ,,Als je hier heel cynisch naar kijkt is het misschien de omgekeerde wereld”, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. ,,Maar ik vind het serieus een goed idee. Hier wordt positief gedrag beloond en het puberende brein is heel gevoelig voor beloningen. Door de beloning is de kans groot dat pubers het positieve gedrag gaan herhalen.”
Ed Speijer, fractievoorzitter van de VVD in Wijk bij Duurstede, denkt daar iets anders over. ,,Volgens mij is dit absoluut de omgekeerde wereld”, reageert Speijer. ,,Feitelijk wordt er gezegd: ga de wet maar overtreden, ga maar vernielen, maar kom niet boven de 10.000 euro, dan krijg je een beloning. Dat is mijn bezwaar. Kijk, ook ik vind dat goed gedrag van kinderen beloond moet worden, want daar geloof ik in, maar niet op deze manier.”
Waarheid verdraaid
Toch heeft het voorstel van wethouder Marchal gewerkt: er was immers ruim 10.000 euro minder schade dan het jaar ervoor. ,,Ik vind het heel bijzonder hoe de waarheid hier verdraaid wordt”, zegt Speijer. ,,De schade werd alleen berekend over eigendommen van de gemeente. Dus een gesloopt bushokje telde niet mee, want dat is van Qbuzz, ook een kras op een auto van een inwoner telde niet mee. En geloof me, er waren heel wat krassen op auto’s. Daarom zeg ik: wees eerlijk tegen de inwoners, uiteindelijk zijn zij de belastingbetalers die dit bedrag moeten ophoesten.”
Van der Wal vindt dit grappig. ,,De VVD is toch bij uitstek de partij die het belangrijk vindt dat geïnvesteerd geld goed wordt besteed”, zegt Van der Wal. ,,Dit was al geoormerkt geld, dus het is in mijn ogen slim inzetten van belastinggeld. De gemeente Wijk bij Duurstede maakt hier gebruik van toegepaste psychologie. Het betekent wel dat de gemeente dit nu als beleid moet gaan toepassen want jongeren lijden ook aan puberale Alzheimer en vergeten heel snel. Het gemeentebeleid zou moeten zijn: het benoemen van gewenst gedrag. Zo van: ‘met elkaar hebben we er een goed oud en nieuw van gemaakt’.”
,,Goed gedrag bij oud en nieuw mag best beloond worden”, reageert Speijer. ,,Maar dan moet er nul schade zijn veroorzaakt. Wij hebben een enquête in de wijk gehouden onder ruim 1200 inwoners en daaruit bleek dat zeventig procent tegen was en maar dertig procent voor. Dat bijvoorbeeld een bushokje niet meetelt bij de totale schade, vinden de mensen totaal onbegrijpelijk.”