386.000 nieuwjaarsdagbaby’s, maar niet overal feest
90 procent van de baby’s die op 1 januari op de aarde werd gezet, is geboren in een minder ontwikkelde regio. Op Nieuwjaarsdag zijn er 386.000 ’kleintjes’ geboren, zo is de eerste schatting van Unicef, de organisatie voor kinderen in nood.
De eerste levensdagen
Kiribati’s Christmas Island in de Pacific verwelkomde waarschijnlijk de eerste baby van 2018, de VS de laatste van 1 januari. ,,Landen over de hele wereld moeten beter hun best doen om ervoor te zorgen dat meer pasgeborenen hun eerste levensdagen overleven”, zo vindt Unicef.
Nederland
496 baby’s zijn op Nieuwjaarsdag in Nederland geboren, zo was in elk geval de verwachting. Baby’s die gemiddeld tot het jaar 2100 zullen leven. Meer dan de helft van alle geboorten vond op 1 januari in slechts negen, veelal minder ontwikkelde landen plaats: India (69.070 baby’s), China (44.760), Nigeria (20.210), Pakistan (14.910), Indonesië (13.370), Verenigde Staten (11.280), Democratische Republiek Congo (9.400), Ethiopië (9.020) en Bangladesh (8.370).
Droevige cijfers
2600 haalden op 1 januari 2016 hun eerste dag niet. Voor bijna 2 miljoen kinderen was vorig jaar hun eerste week ook hun laatste. In totaal stierven 2,6 miljoen baby’s voor het einde van hun eerste maand.
Stefan Peterson, hoofd gezondheidszorg bij Unicef: ,,Ons goede voornemen dit jaar is elk kind meer dan één uur, meer dan één dag, meer dan één maand extra leven te geven. We willen dat ze meer kunnen doen dan simpelweg overleven. Wij doen een beroep op regeringen en partners om mee te doen aan de strijd om miljoenen levens van kinderen te redden door bewezen en goedkope oplossingen te bieden.”
Toch vooruitgang
In de afgelopen twee decennia werd wereldwijd ongekende vooruitgang geboekt in het bestrijden van kindersterfte, waardoor het aantal kinderen wereldwijd dat vóór hun vijfde verjaardag stierf, met vijftig miljoen mensen in 2016 werd gehalveerd. Maar ondanks deze vooruitgang is er minder snel vooruitgang geboekt onder pasgeborenen. Babysterfte in de eerste maand is goed voor 46 procent van alle sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf.
Wereldwijde campagne
Volgende maand lanceert UNICEF Every Child Alive, een wereldwijde campagne om betaalbare en hoogwaardige gezondheidszorgoplossingen voor elke moeder en baby te eisen en te leveren. Dit betekent een gestage toevoer van schoon water en elektriciteit in gezondheidscentra, de aanwezigheid van een ervaren gezondheidsmedewerker tijdens de geboorte, het desinfecteren van de navelstreng, het geven van borstvoeding binnen het eerste uur na de geboorte en huid-op-huidcontact tussen de moeder en het kind.
Om te eindigen met wat vrolijker nieuws: