Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘128.000 cv-ketels in Nederland onveilig’

Heb je een cv-ketel van Nefit? Dan doe je er goed aan even het model ervan te checken. Verschillende ketels zijn namelijk niet goed geïsoleerd, zo blijkt uit een onderzoek van twee experts in opdracht van RTL Nieuws.

Warmteverwisselaar

Door de hitte kan namelijk de warmtewisselaar van de ketel vervormen en op die manier is er ruimte voor het rookgas om te lekken. Dit heeft ontploffingsgevaar als gevolg. Er zouden jaarlijks tientallen branden door ontstaan.

Dit heeft niet alleen met ontploffingsgevaar te maken, maar ook met koolmonoxidevergiftiging. „Ik noem het een CO-bom", zegt technisch-expert Peter Coppes C+B advies, die gold als een van de onderzoekers. „Niet omdat het ding zal ontploffen, maar omdat-ie zo’n grote hoeveelheid CO kan produceren. Onbegrijpelijk!"

Modellen

De series waarbij dit het geval is, zijn die van de zogenaamd TopLine. Deze ketels werden geproduceerd van 2006 tot 2009. De modellen HR25, HR30, Compact HRC25, Compact HRC30, Aquapower HRC25, Aquapower HRC30, Aquapower Plus HRC25, Aquapower Plus HRC30.

Welk model je ketel is, is gewoon te checken op de sticker die op ketel bevestigd is. In het geval van een ‘gevaarlijke ketel’ wordt aangeraden de ketel te vervangen, al zorgt dit wel voor een kostenpost van duizend tot in sommige gevallen drieduizend euro. Lukt het om die reden niet de ketel te vervangen, dan raden ze in ieder geval aan om de ketels vaker dan gebruikelijk te laten inspecteren.

Reactie

Nefit heeft inmiddels gereageerd en is vooral boos over de claim van RTL dat de fouten verzwegen worden. „Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten. Om alle twijfel die door deze berichtgeving is ontstaan weg te nemen, zullen wij opdracht geven tot een onafhankelijk onderzoek naar de feiten."

„Wij kunnen in alle openheid stellen dat iedere twijfel aan het product door ons uitvoerig is en wordt onderzocht, in nauw contact met organisaties als KIWA en NVWA", vervolgt Nefit. „Er zijn ons 12 gevallen van brandschade bekend bij de 128.000 ketels die we van dit type hebben verkocht in 2006 tot en met 2009. Dat zijn er 12 teveel en we doen er alles aan om meer gevallen te voorkomen. In overleg met de NVWA is afgesproken dat eind 2018 alle branders zijn vervangen, tijdens regulier onderhoud aan de ketel. Daarom is het belangrijk dat mensen hun ketel periodiek laten controleren volgens de voorschriften."

Eerder problemen

Er waren eerder al problemen gemeld rondom de Nefit-ketels door de organisatie zelf. Installateurs zouden de zogenoemde branderklemmen niet goed afsluiten, maar nu blijkt dat een ontwerpfout van de ketel het gevaar veroorzaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.