Seksisme in 2017: een overzicht
Seksisme was de afgelopen maanden het onderwerp van gesprek. De #metoo-discussie zorgde ervoor dat het aantal meldingen van seksueel geweld verdubbelde. Bij het Centrum Seksueel Geweld kwamen er in oktober en november zo’n 550 meldingen binnen, vóór de discussie waren dit er ongeveer 250 per maand.
Negen op de tien plegers zijn mannen, hoewel de meeste mannen gelukkig netjes hun handen thuishouden. De campagne White Ribbon van Emancipator wil mannen deel van de oplossing maken en vraagt mannen het statement ‘Ik zal nooit geweld tegen vrouwen plegen, het nooit goedpraten en er nooit over zwijgen’ te maken. Om hun actie kracht bij te zetten stelden ze een lijst samen met opvallende incidenten.
Slutshaming
Op Internationale Vrouwendag in maart dit jaar sprak Milou Deelen zich in een video uit tegen slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. „Mijn seksualiteit is van mij!”, zei ze. Met het filmpje vraagt ze aandacht voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar ze zelf ook lid van is. „Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof”, schreef ze. „Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.”
Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie. Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het Corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF. Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over “het laagste meisje van het jaar”. Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen. Ook werd er over mij geschreven dat je “mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff”. Ook toen was hun argument: “is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen”. En nee, ik moést niet lachen. En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit. Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen, ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oke.Samen met fotografe Jonna Bruinsma maakte ik dit filmpje tegen slutshaming. Deel dit vooral als je samen met mij vindt dat slutshaming niet oké is.
Posted by Milou Deelen on Wednesday, March 8, 2017
Neem je zwemspullen mee
In april verscheen het programma Neem je zwemspullen mee op de buis. Het programma liet deelnemers raden of een vrouw dik is of zwanger, en of de borsten van een andere vrouw echt zijn of nep. Na veel ophef en een petitie, werd het onderdeel geschrapt.
‘Zou u haar doen?’
De comments en verkrachtingsfantasieën die naar aanleiding van de rubriek ‘Zou u haar doen?’ dagelijks op Dumpert en GeenStijl verschenen, kregen in mei dit jaar ineens een nationaal podium. Loes Reijmer, Esma Linnemann en Rosanne Hertzberger stuurden een open brief naar bedrijven die op die website adverteren. Daarin roepen ze de adverteerders op kritisch na te denken of ze geassocieerd willen worden met het seksisme en racisme van GeenStijl.
De brief werd ondertekend door meer dan honderd vrouwen uit de media. Naar aanleiding van de daaropvolgende discussie trok een aantal adverteerders zich inderdaad terug van de website.
Romy en Savannah
Begin juni werden de 14-jarige Romy en Savannah dood gevonden. In verband met de dood van Savannah werd een toen 16-jarige jongen aangehouden. Romy werd vermoord door een 14-jarige jongen die haar ook misbruikt had.
Theo Hiddema van het Forum voor Democratie liet diezelfde maand weten: „Feministen zijn allemaal slonsjes die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid.”
Open brief
Alledaags seksisme kwam in juli in het nieuws door Milou Deelens’ open brief aan de man op het terras die het een goed idee vond zijn iPhone onder haar rokje te steken. Later die maand vroeg Sire zich af: Laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn? De campagne bevestigt gevaarlijke stereotypen als ‘boys will be boys’, betoogden 25 organisaties en experts.
Lowlands
In augustus onderbrak de zanger van de band Architects zijn optreden op Lowlands om een aanrander in het publiek aan te spreken op zijn gedrag. Naar aanleiding van een serie artikelen van VICE over aanranding op muziekfestivals had Lowlands een paar dagen daarvoor nog ontkend dat seksueel geweld een probleem was op Nederlandse festivals.
Club Vie in Rotterdam werd diezelfde maand gesloten wegens herhaaldelijke zedendelicten: in de afgelopen anderhalf jaar werden minstens elf vrouwen op die locatie aangerand of verkracht, vermoedelijk nadat ze in de club waren gedrogeerd.
Ook de aankondiging van het nieuwe televisieprogramma Verkracht of niet? van NPO3 deed veel stof opwaaien. Dat was onder andere door de heftige titel van het programma.
Vrouwelijke bestuurders
In september publiceerde de Groningse roeivereniging Aegir in de zomereditie van het clubblad de verkiezing van ‘slet van het seizoen’, inclusief een overzicht van het seksleven van de betreffende vrouwen. Vindicat, waar Aegir een subvereniging van is, schorste de vereniging voor de rest van het collegejaar.
Anne Faber
Na twee weken vermissing werd op 12 oktober het lichaam van Anne Faber gevonden. De 27-jarige Michael P. werd aangehouden op verdenking van verkrachting en moord.
De VVD benadrukte nog maar eens dat haar keuze voor slechts tien vrouwelijke kabinetsleden voortkwam uit de keuze voor kwaliteit, en de man-vrouwverdeling secundair te vinden. Dat is volgens Emancipator op zijn zachtst gezegd „verbazingwekkend”.
#MeToo
#MeToo maakte in november duidelijk hoe groot het probleem van (seksueel) geweld tegen vrouwen is, én hoe belangrijk het is dat mannen bijdragen aan de oplossing. #MeToo heeft laten zien dat (seksueel) geweld tegen vrouwen in veel vrouwenlevens een rol speelt, en dus ook in veel mannenlevens. Naast de erkenning van het probleem was er ook een backlash: mannen bedoelden het immers heus niet verkeerd, een grapje moet toch kunnen?
Maan
Zangeres Maan zong een paar weken geleden een liedje bij Radio 538. De dj’s wilden een grapje uithalen met de zangeres, door een streaker in te huren. Maan schrok zich naar en barste op de radio in huilen uit. Ze was afgelopen maandag te gast bij de zender en besloot de excuses te aanvaarden.
3FM-DJ
De lijst wordt afgesloten met het nieuws dat de vriendin van 3FM-dj Herman Hofman tijdens het uitgaan afgelopen weekend meerdere keren in haar kont werd geknepen, onder haar rok werd gegrepen en vervolgens werd klemgereden door een groep mannen. Herman Hofman deed een emotionele oproep aan mannen en vaders om hun verantwoordelijkheid te nemen.
Afgelopen weekend hebben ze aan m'n meissie gezeten, en daar wilde ik dit over kwijt #3fm #metoo pic.twitter.com/wVYAxjemss
— Herman Hofman (@hermandeperman) December 6, 2017