Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw’
Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.
https://twitter.com/globalistaa/status/940114488547856384
Tips voor in de sneeuw
Dit moet toch beter kunnen, dachten wij bij Metro. In Nederland sneeuwt het ongeveer drie dagen per jaar, maar er zijn genoeg plekken ter wereld waar het veel kouder is en veel vaker sneeuwt. Metro ging op zoek naar deze mensen om te vragen hoe zij met de sneeuw omgaan.
Zes maanden winter
Denk je aan kou en sneeuw, dan is de kans groot dat je denkt aan de Noordpool en vlak daarna aan Alaska. En dat blijkt terecht, Marianke P. woont in Alaska en vertelt ons dat de temperatuur er soms zelfs 50 graden onder nul zakt. „Als het -25 graden is, spelen onze kinderen nog gewoon buiten.” In Alaska is het zes maanden lang winter, dus is het logisch dat ze daar goed voorbereid zijn op koude dagen. Volgens haar gaat het dagelijks leven, ondanks een meter of twee sneeuwval, gewoon door. „Als er veel ijs op de weg ligt, dan laat de school het aan ons of we de kinderen naar school laten gaan. Als de kinderen thuisblijven, dan wordt dat een excused absence genoemd.
Ook in Zweden zijn ze wel wat gewend en zijn ze goed voorbereid op sneeuwval, vertelt Lucille Netters uit Zweden. Zo hebben de meeste Zweden een motorverwarmer in de auto, leggen ze bij de eerste sneeuw de spike-banden aan, en rijden veel mensen met een bontje om het stuur, om te voorkomen dat hun handen aan het stuur vastvriezen.
Sneeuwkanonnen
Om gladheid te voorkomen, houden de Zweden de delen van de weg die niet mogen bevriezen goed schoon. Dit doen zij door de sneeuw op bepaalde plekken op tijd op te ruimen. Veel Zweden zijn daarom in het bezit van een rijdend sneeuwkanon met motor.
Volgens Netters is het niet gek dat Nederland een beetje in paniek raakt bij een beetje sneeuw. „Het valt niet mee om je voor te bereiden op weersomstandigheden die niet vaak voorkomen. Het is een kostenpost voor de overheid om dit wel te doen, men kiest daarom de paar keer die het wel voorkomt, voor het ongemak.”
Kleed je warm aan
„De slechte winterbanden, het openbaar vervoer dat er niet op berekend is en de wegen die met zout bestrooid moeten worden, maken dat het in Nederland niet prettig is om je in de sneeuw te moeten voortbewegen. En ik denk dat jullie je niet warm genoeg aankleden, jullie voelen of het koud is en maken dan een keuze. De Zweden pakken zich bij een beetje sneeuw meteen goed in met mutsen, sjaals en handschoenen, ook als het nog niet eens heel koud is.”
Schoenen met spijkers en spijkerbanden
Emy Benjamins vertelt dat ze in Noorwegen niet doen aan alarmcodes voor het weer. De mensen zijn er dus minder goed op voorbereid, wat volgens haar voor minder paniek zorgt. Ze vertelt dat ze schoenen met spijkertjes heeft aangeschaft en dat haar man rijdt op een fiets met spijkerbanden. „Hier zijn veel minder vervoersmiddelen en minder bevolking, dus lijkt het een veel kleiner probleem, maar ze rijden hier op gladde dagen ook genoeg de weg af. Wel hebben de meeste chauffeurs een cursus rijden als het glad is gedaan, als onderdeel van het rijbewijs en zijn we het gewoon veel meer gewend.”
Paniek
Toch blijken wij Nederlanders niet de enigen te zijn die in paniek raken bij een beetje sneeuw. Monique Ravensloot, woonachtig in het zuiden van Amerika, waar elk jaar een klein laagje sneeuw valt, vertelt Metro dat het openbare leven bij de eerste sneeuwvlokken compleet stilvalt, tot hilariteit van het noorden van het land. „De winkels kunnen het brood, melk en toiletpapier niet aanslepen zodra er melding van sneeuw is.”
Iets dichter bij huis ondervinden ze ook problemen met de sneeuw. Monique Eizema vertelt dat het in het Franse Provence ook elke keer schrikken is bij een paar sneeuwvlokken. „Onder de Fransen breekt volledig de paniek uit en iedereen gaat hamsteren. De winkels zijn helemaal leeg, en de scholen gaan dicht.” Toch best gek als je je bedenkt dat de Alpen op anderhalf uur rijden van de Provence liggen.
Referentiekader
Onder de gevraagden blijkt iedereen het eens te zijn: het is maar net wat je gewend bent, zeggen ze. Zo zijn er ook plekken op de wereld waar ze als het regent de weg niet opgaan. Angélique Wierdsma: „In Sicilië ligt het openbare leven plat bij een beetje regen. Alle afvoerputten zitten verstopt, en de wegen veranderen in rivieren.” Karen Pratdip uit Spanje vertelt dat de tuinman maandagmorgen afbelde vanwege een beetje regen. Zijn woorden: „Zo, wat een weertje, denk dat het morgen wordt hoor.”
Hoewel duidelijk is geworden dat landen met echt koude winters beter weten wat ze moeten doen met sneeuwval, is dat logisch. Ze zijn erop ingespeeld, en weten beter hoe ze hiermee om kunnen gaan. Maar niet de weg op gaan als het regent? Belachelijk toch.