Kamerleden zetten vraagtekens bij blijven Eurlings
Ook Kamerleden hebben zich nu uitgesproken over de verklaring van Camiel Eurlings over het mishandelen van zijn ex-vriendin. In plaats van zelf naar voren te treden en zijn excuses aan te bieden, schoof Eurlings zijn advocaat naar voren. Politici en experts stellen de positie van Eurlings nu ter discussie. Binnen het NOC*NSF is de kwestie als privé bestempeld.
Rolmodel
Volgens voormalig technisch directeur van NOC*NSF Joop Alberda kan Eurlings niet aanblijven zonder zich te verantwoorden. Hij verklaarde tegenover het AD: „Hij is niet alleen een boegbeeld van de sport, hij is ook een rolmodel. Dat heeft extreme consequenties. Het is uiterst vreemd om na zo veel tijd te komen met een verklaring die een essentiële vraag onbeantwoord laat: Vind je zelf dat je Nederland internationaal kan vertegenwoordigen, terwijl het in de sport én de samenleving moet draaien om fairheid en respect? We leven in een land waar het ook een optie is om toe te geven dat je het niet goed hebt gedaan, zonder dat er korte metten mee wordt gemaakt.”
In de verklaring die zijn advocaat Geert-Jan Knoops naar buiten bracht, was te lezen dat er geen sprake was van een zware, maar ‘eenvoudige’ mishandeling. Knoops benadrukte verder dat Eurlings nooit schuld heeft bekend. Zowel Eurlings als zijn ex-vriendin zwijgen als het graf.
Verbazing
Verschillende Kamerleden hebben met verbazing toegekeken hoe de situatie rond Eurlings zich ontwikkelde. Antje Diertens, Kamerlid van de D66, vraagt zich openlijk af of een beetje mishandeling dan wel mag. „Dat is niet de uitstraling die je in de sport wilt hebben. Als ik Eurlings was, zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen.”
SP-Kamerlid Michiel van Nispen vindt de actie van Eurlings teleurstellend, en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zegt het onhandig te vinden dat Eurlings op die post zit omdat het klimaat op sportclubs veilig moet zijn. „Dit is geen goed voorbeeld.”