Hoe is het om te werken tijdens de kerstdagen?
De kerstdagen staan weer voor de deur en dat betekent voor veel van ons een aantal vrije dagen die naar hartelust kunnen worden ingevuld met kerstkransjes en ijs of waar je maar zin in hebt. Dit gaat echter niet voor iedereen op. In een aantal beroepsgroepen gaat het werk gewoon door, en zijn er dus ook mensen nodig om het werk uit te voeren.
Waar het vroeger een uitzondering was om te werken met kerst, lijkt dit steeds normaler te worden. Niemand lijkt het erg te vinden om te werken, er wordt juist naar uitgekeken. De gezellige sfeer die meestal met kerst gepaard gaat, werkt door op de werkvloer, waardoor het een prettige manier van werken is.
Iemand moet het doen
Zo vertelt ook Renata Dartelin aan Metro. Zij werkt bij de dierenambulance en vindt het zelfs helemaal niet erg om te werken. „Ik doe het voor de dieren en die kunnen er niks aan doen.” Dartelin vertelt dat ze kerst samen met haar zoon viert en het kerstdiner van tevoren klaarmaakt. „Er moet iemand zijn die een dienst draait, het kan niet zo zijn dat alles blijft liggen.”
Dartelin springt dus graag in om de dieren te helpen, maar zij is niet de enige. Sanne Noorman – eigenaresse van een dameskledingzaak – vertelt ons dat de dames die bij haar in de winkel werken, het werken tijdens deze dagen erg leuk vinden. „Het is lekker druk en mensen zijn vrolijk.”
Kerstpakket
Het werken tijdens de kerstdagen wordt over het algemeen dus geaccepteerd, maar doen werkgevers er ook iets aan om het werken tijdens kerst nog aantrekkelijker te maken?
Marcel den Ouden, eigenaar van een meubelwinkel in Veenendaal vertelt dat hij om zijn personeel te bedanken een kerstdiner organiseert in de winkel. „Zaterdag houden we een kerstdiner voor het personeel om ze te bedanken dat ze willen werken tijdens de feestdagen. We gaan borrelen en laten eten bezorgen. Uiteraard sluiten we de avond goed af en krijgt iedereen een kerstpakket.”
Het financiële extraatje
Zowel den Ouden, als Noorman belonen hun werknemers door tijdens de feestdagen extra uit te betalen. Naast meer gezelligheid op de werkvloer vinden werknemers het voordeel dus ook terug in hun portemonnee.
Maar wat als je ondanks de gezelligheid en het financiële extraatje toch niet wil werken. Is er dan iets wat je kunt doen om er onderuit te komen? Bijvoorbeeld omdat je het vanwege je geloof niet prettig vindt.
Tonnis Rademaker, juridisch adviseur van de Vakorganisatie voor christenen vertelt aan Metro dat het tegenwoordig normaal wordt gevonden dat er tijdens kerst gewerkt wordt. Op de vraag of hij gedurende deze tijd van het jaar veel verzoeken krijgt van leden met de vraag of ze onder werken met kerst uit kunnen komen, antwoordt hij dat dit heel erg meevalt. „In bepaalde sectoren is het nu eenmaal een gegeven dat er tijdens kerst gewerkt moet worden en is het meer een kwestie voor medewerkers onderling hoe het werk verdeeld gaat worden.”
Loyaliteit naar collega’s
Volgens Rademaker is het meer een kwestie van loyaliteit naar je collega’s. „Je kunt als werknemer wel op je strepen gaan staan, maar dat kan leiden tot een botsing met je collega’s. Ideaal is natuurlijk als je de één wel wil werken en de ander niet, of als je elkaar afwisselt.” Noorman vertelt dat ze hier bij de planning zoveel mogelijk rekening mee probeert te houden. „Ik probeer het zo te plannen dat je bijvoorbeeld niet op 25 december en ook op 31 december werkt.”
Of je nu moeten werken tijdens de kerstdagen of niet, duidelijk is geworden dat het best meevalt, en dat het zelfs plezierig wordt gevonden. Iets om in je achterhoofd te houden als je het kerstdiner of brunch met familie mist omdat je kleding of meubels moet verkopen, of dieren aan het redden bent.