Economie lijdt onder internationale spanningen
De Rabobank waarschuwt Nederlandse ondernemers en beleggers die zakendoen in internationale risicogebieden om de dreiging daar niet te onderschatten. „Nederland is vervlochten met de wereldeconomie en heeft grote financiële belangen in regio’s met geopolitieke spanningen.”
Saoedi-Arabië en Iran
Het gaat goed met de Nederlandse economie, maar internationale spanningen kunnen een dreiging vormen. Op een aantal plekken in de wereld waar ons land grote financiële belangen heeft, is een conflict gaande of hangt spanning in de lucht.
Rabobank noemt onder andere Saoedi-Arabië en Iran. Tussen deze twee landen is al lange tijd sprake van spanning. Escalatie hiervan kan volgens de bank leiden tot een flinke hogere olieprijs. Het gevolg daarvan is dat ons bruto binnenlands product (bbp) in 2020 3 procent lager zal zijn dan nu.
Zuid-Chinese Zee
Niet alleen het Midden-Oosten is een risicogebied voor de Nederlandse economie. Ons land heeft in Zuidoost-Azië minsten 140 miljard dollar aan directe investeringen en beleggingen uitstaan. Deze regio, met onder andere China, lijkt in eerste instantie relatief stabiel te zijn. Maar een aantal onopgeloste conflicten leidt tot een dreiging voor onze economie, zoals rondom de Zuid-Chinese Zee.
China, Taiwan, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen en Vietnam claimen allemaal de verschillende overlappende delen van de Zuid-Chinese Zee. Vooral China treedt nogal wilskrachtig op. Het land heeft militaire bases op kunstmatige eilanden gebouwd en doet steeds verdere territoriale claims. Alle investeringen en beleggingen van Nederlandse ondernemers vormen wel 6 procent van ons bbp. Als dit conflict uit de hand loopt, heeft dat dus grote gevolgen.
Trump en Brexit
Naast de spanningen in het Midden-Oosten en rondom de Zuid-Chinese Zee, noemt de Rabobank ook nog een aantal andere internationale spanningen. Het ‘America First’-uitgangspunt van president Donald Trump, de dreiging tussen Noord- en Zuid-Korea en de Brexit zijn ook risico’s voor Nederland.