‘Dat hele Meldpunt Vuurwerkoverlast is grote hoax’
Ron Brinkman van ‘Anti Vuurwerkverbod’ gelooft niets van sommige meldingen op Meldpunt Vuurwerkoverlast. „Dit is niet serieus te nemen, GroenLinks gebruikt dit meldpunt om een verbod op vuurwerk af te dwingen.”
De roep om een algeheel verbod op consumentenvuurwerk wordt steeds luider in ons land en Ron Brinkman houdt zijn hart vast. De Wageninger noemt zichzelf met trots een vuurwerkfanaat en hij moet er niet aan denken dat hem zijn jaarlijkse pleziertje wordt afgenomen. Daarom startte hij vijf jaar geleden met een paar vrienden de pagina ‘Anti Vuurwerkverbod’ op Facebook. De pagina wordt inmiddels al door ruim 23.000 mensen gevolgd. „Wij zien een verbod als ongelooflijke betutteling”, zegt Brinkman. „Er spelen op dit moment wel belangrijkere zaken in de wereld, dan een verbod op consumentenvuurwerk, denken wij.”
De 30-jarige Brinkman vindt vuurwerk geweldig. „Geen idee waar dat vandaan komt. Het is niet zo dat ik het van mijn ouders heb meegekregen. Ik ben gewoon al van jongs af aan gefascineerd door vuurwerk.” Het liefst geeft hij een vermogen uit om zoveel mogelijk te kunnen afsteken tijdens oud en nieuw. „Het meeste wat ik heb uitgegeven? Dat valt wel mee hoor. Ik denk zo’n 700 euro, maar we doen het altijd met een groepje. Het liefst zou ik mijn schuur helemaal vol leggen, maar dat kan niet omdat je niet meer dan 25 kilo in huis mag hebben. Daar houden we ons aan. We hebben toch een bepaalde bekendheid met onze ‘anti vuurwerkverbod pagina’. Dan moet je ook het goede voorbeeld geven en niet de regels overtreden. Daarom zullen we ook dit jaar weer onder de 1000 euro blijven.”
De anti-vuurwerklobby krijgt ieder jaar meer voet aan de grond in Nederland, maar voorlopig maakt Brinkman zich nog geen grote zorgen. „Ik verwacht niet dat er één, twee, drie een algeheel verbod op consumentenvuurwerk komt, maar zekerheid heb je nooit. Ik ben bang dat ze het beetje bij beetje proberen af te breken. De baby-vuurpijltjes en de Romeinse kaarsen werden vaak verkeerd gebruikt en zijn nu niet meer in de handel. Dat valt misschien best te begrijpen, maar straks willen ze ook knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden. Dan is de stap naar een algeheel verbod straks kleiner.”
Een doorn in het oog van Brinkman is het jaarlijkse Meldpunt Vuurwerkoverlast. Dat opende afgelopen maandag en meteen waren er al honderden klachten. Bij dit digitale loket kunnen geluidsoverlast en vuurwerkschade worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Rotterdam, Den Haag en Groningen. GroenLinks pleit al jaren voor een vuurwerkverbod en daarom werd zes jaar geleden het meldpunt in het leven geroepen. „We gebruiken het meldpunt om lokaal te pleiten voor het instellen van vuurwerkvrije zones op plekken met veel overlast”, legt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte de rol van het meldpunt uit. „En we gebruiken het als ondersteuning voor het pleidooi voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Daarvoor in de plaats zien we het liefst in elke gemeente een professionele vuurwerkshow.”
Brinkman zucht diep. „Dat hele Meldpunt Vuurwerkoverlast is één grote hoax. Zoals GroenLinks zelf zegt, gebruiken ze het meldpunt. Met die klachten willen ze een landelijk verbod op consumentenvuurwerk afdwingen. Dat is toch niet serieus te nemen? GroenLinks opent het meldpunt zonder de media in te lichten, maar toch zijn er binnen anderhalf uur meer dan 600 meldingen? Hou toch op, dat kan toch helemaal niet? En als je gaat inzoomen op die meldingen, want dat kan op die site, dan kom je tot opvallende conclusies. Zo zijn er verschillende meldingen gedaan op de Afsluitdijk. Wie gaat er met dit weer naar de Afsluitdijk en daar zijn auto neerzetten om vuurwerk af te steken? Dat doet toch niemand? Ik woon in Wageningen en daar zijn volgens die site vijftig meldingen gedaan uit de uiterwaarden van de Rijn. Dat vind ik knap. Het lijkt er meer op dat GroenLinks een mailtje heeft rondgestuurd binnen de partij dat het meldpunt weer open is en dat iedereen even een paar meldingen moet doen. Wij weten van een dorp waar ruim 1700 meldingen waren. Daarvan kwamen er 600 van één persoon. Er wordt niet gekeken naar dubbele meldingen. Ook als je op die site meldt dat je geen klacht hebt, maar dat je pro-vuurwerk bent, wordt dat meegenomen als klacht. Het probleem is dat de media alle berichten van het meldpunt klakkeloos overnemen. Zo krijgen ze in aanloop naar oud en nieuw iedere dag volkomen onterecht aandacht.”
Wat volgens Brinkman wel werkt zijn vuurwerkvrije zones. „Wij houden altijd al rekening met mens en dier. Dus zones rond verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en dierenasiels waar geen vuurwerk afgestoken mag worden, steunen wij van harte. Dat is ook te handhaven voor de politie. Bij een algeheel verbod is dat veel minder eenvoudig.”