Boete voor downloaders The Hitman’s Bodyguard
Veel Nederlanders hebben het wel eens gedaan. Even naar The Pirate Bay of Popcorn Time om op een goedkope en snelle manier een film te downloaden. En hoewel illegaal downloaden altijd al strafbaar was, is er in Nederland nog nooit iemand voor beboet. Alleen uploaders kregen hier in het verleden mee te maken. Hier komt vanaf nu verandering in.
De eerste film waarbij deze maatregel wordt toegepast, is The Hitman’s Bodyguard, een Amerikaans-Nederlandse actiecomedy met onder meer Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds. Deze film is sinds 15 december verkrijgbaar op DVD.
Distributeur Dutch Filmworks kreeg afgelopen zomer toestemming om de IP-adressen van illegale downloaders op te vragen bij hun provider. Wanneer iemand betrapt wordt, dan stuurt Dutch Filmworks hen een schikkingsvoorstel van 150 euro. Als de downloader hier niet mee akkoord gaat dan komt de zaak voor de rechter.
Blijdschap bij Dutch Filmworks
Willem Pruijssers, de CEO van Dutch Filmworks, is blij met de nieuwe maatregel. „Dit betekent dat wij eindelijk kunnen starten met het verzamelen van IP-adressen van mensen die onze films illegaal kijken. Omdat The Hitman’s Bodyguard een Amerikaans-Nederlandse coproductie is, hebben er heel veel Nederlandse crewleden met hart en ziel aan gewerkt. Ook voor hen is het prettig als men niet zonder te betalen gebruik maakt van hun werk."
Ook over het schikkingsvoorstel is Pruijssens tevreden. „Het schikkingsvoorstel is zeer schappelijk, zeker in verhouding met de bedragen die men in omringende landen eist voor illegale downloads."
Dutch FilmWorks zal consumenten duidelijk kenbaar maken bij welke films en series onderzoek plaatsvindt. Hier wordt onder anderen sociale media voor ingezet. Op deze wijze moet het voor het grote publiek duidelijk worden dat er consequenties aan hun downloadgedrag kunnen zitten.
„Belachelijke maatregel"
Matthijs Pontier van de Piratenpartij is minder blij met de nieuwe wet. „Ik vind het belachelijk dat Dutch Filmworks individuele downloaders hiermee gaat lastig vallen. Het zal bovendien lastig te bewijzen zijn wie er daadwerkelijk heeft gedownload. Misschien heb je je WiFi-wachtwoord wel uitgeleend aan de buren of kwam je nichtje van negen langs."
Ook is het volgens Pontier kinderlijk eenvoudig om de wet te omzeilen. „Via een VPN-verbinding blijft de identiteit van de downloader geheim, dus dit lost eigenlijk niks op."
Ook uit hij zijn zorgen over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. „Voorop staat dat ik tegen het beboeten van downloaders ben. Ik hoop niet dat we hier te maken krijgen met ‘Duitse toestanden’. Daar gaan ze echt ver met individuele downloaders aanpakken. Het is een soort van melkkoe voor advocatenkantoren geworden."
Schappelijke schikking?
150 euro is weinig als je het vergelijkt met sommige andere landen. In Duitsland bijvoorbeeld kan het illegaal downloaden van een film je 2000 euro kosten. Ook in Canada krijgen torrentgebruikers te maken met schikkingsvoorstellen variërend van 200 tot 20.000 Canadese dollars. In de VS zijn piraten soms voor miljoenen het schip in gegaan.
Toch zijn er ook landen waar zowel uploaden als downloaden van auteursrechtelijk materiaal voor privé-gebruik legaal is. Een voorbeeld hiervan is Zwitserland. In heel veel andere landen is het voor de wet illegaal maar krijgen individuele downloaders geen boetes.