Switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten
Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat we weer gaan nadenken over onze zorgverzekering voor het komende jaar. Overstappen hoeft niet, maar het loont wel om eens kritisch te kijken welke zorgverzekering bij jou past, zeggen experts.
CZ maakte vrijdag als eerste grote zorgverzekeraar bekend wat de maandelijkse premie voor zijn zorgverzekering in 2018 zal gaan inhouden. Een basisverzekering bij CZ kost in 2018 116,25 euro per maand. Op jaarlijkse basis gaat het om een stijging van 40 euro ten opzichte van dit jaar. Het vorige kabinet verwachtte een nog hogere stijging, namelijk van 80 euro op jaarlijkse basis. Bij de kleinere verzekeraar DSW is de premie ten opzichte van vorig jaar juist met 50 cent gedaald. De rest van de zorgverzekeraars heeft nog tot zondag om hun premies vast te stellen. Vanaf dan kun je gaan kiezen en daar kun je best wat hulp bij gebruiken.
Hoe vind ik een zorgverzekering die bij mij past?
Vergelijken is het sleutelwoord. Dat hoef je niet zelf te doen, er zijn verschillende websites die voor je uitzoeken welke zorgverzekering bij je past. Een ‘ondoordringbaar woud van heel veel polissen’ noemt Joyce Donat van de Consumentenbond het aanbod dat je voor je kiezen krijgt. Het is dus aan te raden om inderdaad een zorgvergelijker in te schakelen. Marco Varkevisser, bijzonder hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, raadt echter af om op één vergelijker af te gaan. „Veel hebben er een verdienmodel. Ik zou nooit blind op een van die sites vertrouwen, maar ik raad aan er altijd een paar te gebruiken.” Niet alle zorgvergelijkers zijn onafhankelijk. Die van de Consumentenbond is dat bijvoorbeeld wel.
Wat vul ik in op zo’n vergelijkingssite?
Na het invoeren van wat persoonlijke gegevens, moet je bedenken wat voor zorg je nodig hebt en of je bovenop het verplicht eigen risico een vrijwillig eigen risico neemt. Je wil waarschijnlijk zo min mogelijk geld uitgeven aan je verzekering, maar zomaar voor de goedkoopste optie gaan, raadt de Consumentenbond af. Donat: „Dat kan soms duur uitpakken, bijvoorbeeld doordat de verzekeraar geen contract heeft afgesloten met een zorgverlener waar jij op dit moment zorg van ontvangt. Dan draai je zelf op voor de kosten.”
Je moet dus ook goed uitzoeken welke zorgverleners onder jouw gekozen verzekering vallen. Varkevisser: „Je kunt besparen op je premie door keuzevrijheid in te leveren, maar let er dan wel op dat je niet bij alle zorgaanbieders terechtkan.” Je hebt de keuze tussen budget- en naturapolissen en restitutiepolissen. In de eerste twee gevallen heeft de zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners een contract afgesloten. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan is altijd een deel van de kosten voor jouw rekening. De meeste keuzevrijheid heb je bij de restitutiepolis.
Een andere manier om op je premie te besparen, is door een vrijwillig eigen risico te nemen. Een hoog eigen risico betekent een lage maandelijkse premie. Een oplopend aantal mensen kiest voor een vrijwillig eigen risico, vertelt Varkevisser. Dit kan bij je passen als je verwacht weinig tot geen zorg nodig te hebben. Hiermee spaar je maandelijks veel geld uit. De waarschuwing is hierbij wel dat je, mocht je toch iets overkomen, in een klap veel geld moet ophoesten. Varkevisser: „Dit bedrag kunnen jongeren bijvoorbeeld apart zetten.”
Welke aanvullende verzekeringen heb ik nodig?
Kijk goed naar wat er in het basispakket vergoed wordt en welke aanvullende zorg jij nodig hebt. „Denk je veel fysiotherapie nodig te hebben, kijk dan hoeveel daarvan wordt vergoed. Heb je nooit gaatjes of erger bij de tandarts, dan is een (dure) aanvullende tandartsverzekering misschien helemaal niet nodig”, zegt Donat. Een tip: breng de tandarts voor het eind van het jaar nog snel een bezoek. Mocht er iets moeten gebeuren dat de nodige kosten met zich meebrengt, dan kun je ervoor kiezen om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.
Varkevisser adviseert ook om kritisch te kijken naar je huidige aanvullende verzekeringen. „Ben je op dit moment aanvullend verzekerd, maar levert dit je eigenlijk weinig op? Bijvoorbeeld een kleine vergoeding voor een bril waarvoor je maandelijks premie betaalt? Vraag jezelf dan af: kan ik die bril niet zelf betalen?
En als ik tevreden ben met mijn huidige zorgverzekering?
Zit je goed bij je huidige zorgverzekeraar, dan hoef je natuurlijk niet te switchen. Het loont echter wel om te kijken of je polis nog bij je past. „Zorgverzekeraars passen elk jaar hun premie aan. Het is dus goed om te weten of die van jou nog wel de meest voordelige voor je is”, aldus Donat. „De afgelopen jaren wisselde 6 tot 7 procent van de mensen van verzekering”, vertelt Varkevisser. „Het is vooral handig om opnieuw te kijken als je ontevreden bent over je huidige zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld als je niet zo te spreken bent over de service of als je van mening bent dat je te veel betaalt.” Denk ook even goed na wat je het komend jaar van plan bent of wat er kan veranderen. Donat: „Misschien denk je wel aan gezinsuitbreiding of ben je van plan een lange reis buiten Europa te maken.”
Wanneer moet ik een keuze hebben gemaakt over mijn zorgverzekering?
De Consumentenbond raadt het mensen af om zich zondag direct in het ‘geweld’ van de zorgverzekeringen te storten. Donat: „Vanaf half november begint het ‘overstapseizoen’, maar dan zijn nog niet alle premies en zeker niet alle contracteringen bekend. Je kunt dus beter wachten totdat er meer bekend is.” Aan de andere kant is het zaak om vanwege de drukte ook niet tot het allerlaatste moment te wachten. De op een na laatste week van december is het beste moment om een keuze te maken. En heb je voor 31 december nog niet gekozen? Als je je huidige verzekering voor die tijd wel hebt opgezegd, geef je jezelf nog een extra maand.