Schotten zeggen sorry voor veroordelen van homo’s
In Schotland is het voor homo-seksuele mannen pas sinds 2001 toegestaan seks te hebben met andere mannen. In 1981 werd seks tussen de mannen boven de 21 jaar toegestaan en pas vanaf 2001 is die leeftijdgrens verlaagd naar 16 jaar. Dit is dezelfde leeftijdgrens die geldt voor heteroseksuelen.
De NOS laat weten dat de Schotse regering vandaag haar excuses aanbood voor het stelselmatig bestraffen van mannen op grond van hun seksuele voorkeur. In het verleden zijn duizenden homoseksuelen veroordeeld, waarvan er honderden nog in leven zijn. De regering presenteert dinsdag een nieuwe wet die het mogelijk maakt de schuldigverklaringen alsnog te schrappen.
Eerherstel
Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon is het schokkend te noemen dat seks tussen mannen zo lang strafbaar is geweest. Pas vorig jaar oktober kwam in Schotland de discussie op gang de wet die eerherstel mogelijk maakt in het leven te roepen. Aanleiding hiervoor was de introductie van de ‘Turing Law’ in Engeland en Wales.
https://twitter.com/PoliticsScot/status/927953572293160960
🏳️🌈 @NicolaSturgeon apologises for the hurt and harm caused by historic homophobic laws. pic.twitter.com/QaDprYWJeX
— The SNP (@theSNP) November 7, 2017
De Britse regering bood 65.000 homoseksuelen, waarvan er 15.000 nog in leven zouden zijn, eerherstel. Ondanks deze wet kwamen er geen excuses van de Britse regering. Dit had veel kritiek tot gevolg. Onder andere Labour-leider Jeremy Corbyn begreep niet waarom de seksuele handeling tussen mannen überhaupt ooit strafbaar was. Hij riep de regering op alsnog haar excuses aan te bieden.
Excuses
Ondanks het feit dat de Britten zich vooralsnog niet verontschuldigd hebben, doen de Schotten dit wel. In Nederland wordt homoseksualiteit al sinds 1811 niet meer beschouwd als een criminele gedraging. Hier moet echter wel bij worden opgemerkt dat het in 1911 strafbaar werd voor homoseksuelen om in contact te komen met iemand van 16 tot 21 jaar. Deze wet werd in 1917 geschrapt.
Hoewel het aanbieden van herstel een gebaar op zich is, is het aanbieden van excuses volgens Philip Tijsma van het COC Nederland van groot belang. „Excuses vanuit de overheid zijn belangrijk. Een pardon is vooral een formaliteit, terwijl een oprechte verontschuldiging juist veel kan veranderen aan het gevoel dat veel homoseksuelen hebben.”