Rechtbank laat meer verwarde mensen opnemen
De rechtbank in Amsterdam meldt een stijging van het aantal zittingen waarvan de uitkomst is dat verwarde personen en psychiatrische patiënten gedwongen worden opgenomen. In 2013 waren het er ruim 2.300, dit jaar stevent de rechtbank af op een kleine 2.800 zaken.
Dat schrijft Het Parool zaterdag. In ongeveer acht van de tien zogeheten BOPZ-zaken (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) wordt besloten dat de patiënt gedwongen wordt opgenomen.
Bezuinigingen
Volgens twee directeuren van organisaties voor geestelijke gezondheidszorg is de toename van het aantal BOPZ-zaken te wijten aan bezuinigingen in de zorg. ,,De mensen die het op hun eigen woonplek niet redden, kunnen steeds vaker alleen via een rechterlijke uitspraak terechtkomen op de zorgplek die bij hun past", zegt een van hen tegen de krant.
Ook het aantal zaken waarbij de patient geweld gebruikt neemt toe. De griffiers van de rechtbank zien volgens Het Parool bovendien steeds vaker Oost-Europese en Arabische namen.
Incidenten
Sinds de bezuinigingen op de GGZ neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV). Volgens het TV-programma kwamen er in 2016 ruim 75.000 meldingen bij de politie binnen, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2015.