Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 13 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Man maakt er helemaal een (toilet)potje van

De hygiëne in de openbare toiletten in Nederland is verbeterd ten opzichte van vorig jaar: 39 procent van de toiletten is nu schoon, vorig jaar was dit 27 procent. „Mooi die stijging”, zegt Anouk Biesters van Facility Trade Group en medeverantwoordelijk voor het onderzoek. „Maar meer dan de helft van de toiletten zijn dus niet schoon. Dat kan natuurlijk niet. Er is nog veel werk te doen. Eigenlijk zijn we met zijn allen een vies volkje.”

Winnaar

Er werden 150 openbare toiletten in Nederland onderzocht: 39 procent van de kleine kamertjes was schoon, met 33 procent was het matig gesteld, terwijl maar liefst 28 procent van de wc’s werd bestempeld als vies tot zeer vies. „Ik ga niet zeggen wie het smerigste toilet heeft”, zegt Biesters. „Het is niet onze bedoeling om iemand aan de schandpaal te nagelen.”

Glorieuze winnaar is het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Daar werd maar één bacteriekolonie aangetroffen. „Dat is wel uitzonderlijk”, zegt Biesters. „Het blijkt dat ze vijf keer per dag het toilet schoonmaken.” Om een indruk te krijgen: een schoon toilet bevat een tot vijftig bacteriën, als er tussen de vijftig en 150 bacteriën worden gevonden, spreek je van een matig schoon toilet, een wc tussen de 150 en 350 bacteriën is smerig, boven de 350 bacteriën is het kleine kamertje ronduit ranzig te noemen. „Als er een poepbacterie wordt aangetroffen, gaat de kwalificatie sowieso met één omlaag”, zegt Biesters. „Stel dat er in een toilet 30 bacteriën worden aangetroffen, maar daar zit wel de poepbacterie tussen, dan zal dat toilet nooit het stempel schoon krijgen.”

Vier punten

Opvallend is dat de vrouwen hun toilet stukken schoner achterlaten dan de mannen: 53 om 35 procent. „Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat mannen staand plassen”, zegt Biesters. „We hebben de toiletten onderzocht op vier punten: de wc-bril, knop van de kraan, spoelknoppen en deurknoppen. De wc-bril is de grootste bron van vervuiling.”

Hoewel een ziekenhuis als beste uit de bus kwam, moet de groep als geheel de koppositie delen met hotels en restaurants: 44 procent van het sanitair werd schoon bevonden. Van de toiletten in openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations kreeg 35 procent het stempel schoon. Warenhuizen en bouwmarkten sluiten de rij met een score van 28 procent schone wc’s.

Contact

Wat moet er gebeuren om schone toiletten in Nederland te krijgen? „Ik ben bang dat het een utopie is dat we boven de 50 procent uitkomen”, zegt Biesters. „Wat helpt is natuurlijk het contact te minimaliseren: werk met sensoren, met handdrogers, hoe minder je aanraakt hoe beter. Ik raak bijvoorbeeld geen deurklinken aan, daar gebruik ik mijn elleboog voor. En maak als eigenaar goed schoon. Ik snap dat het in veel gevallen moeilijk is om vijf keer per dag je toilet te schrobben, maar hou tenminste rekening met de drukte. Als er veel mensen zijn, kan het geen kwaad om het toilet een keer extra schoon te maken. Waarom zie je ’s avonds in een druk restaurant bijvoorbeeld nooit dat er een toilet wordt schoongemaakt? Ik snap dat dit geen fijn beeld is, maar er hoeft maar één viespeuk bij te zitten en je toilet is smerig. Dus hou het in de gaten en maak de wc ook een keer om half negen ‘s avonds schoon in plaats van te wachten op de volgende ochtend.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.