Dit moet je weten op dinsdagochtend 7 november
Wat moet je weten op dinsdagochtend 7 november? Metro zet het voor je op een rij.
Wat er vannacht gebeurde
Auto rijdt basisschool Sydney binnen
In de Australische stad Sydney is dinsdagochtend plaatselijke tijd een auto een klaslokaal binnengereden. Hierbij zijn twee kinderen om het leven gekomen.
De SUV reed door een houten muur van het schoolgebouw en kwam daarbij terecht in het klaslokaal van een lerares en haar 24 leerlingen. Vijf leerlingen werden naar het ziekenhuis gebracht. Twee 8-jarige jongens overleefden het ongeluk niet, drie meisjes van 8 en 9 jaar oud raakten ernstig gewond. De lerares en 17 andere leerlingen werden geholpen voor lichte verwondingen.
De politie gaat er niet vanuit dat de actie opzettelijk was. De dader is een 52-jarige vrouw, naar wie het politieonderzoek gestart is.
I have great confidence in King Salman and the Crown Prince of Saudi Arabia, they know exactly what they are doing….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2017
Trump prijst arrestaties Saoedi-Arabië
Donald Trump is zeer te spreken over de eerste arrestatiegolf in Saoedi-Arabië. Afgelopen weekend werden tientallen prinsen, zakenlieden en regeringsfunctionarissen gearresteerd.
Volgens de Amerikaanse president weten koning Salman en de kroonprins van Saoedi-Arabië precies waar ze mee bezig zijn. Procureur-generaal sjeik Saud Al Mojebd vertelt dat de arrestaties deel uitmaken van de ’eerste fase’.
Dit staat er vandaag te gebeuren
200 Catalaanse burgemeesters vliegen naar Brussel
Een afvaardiging van zo’n 200 Catalaanse burgemeesters zal dinsdag afreizen naar Brussel. Zij willen de situatie in hun regio aan de kaak stellen en in eigen woorden uitleggen aan Europese politici.
Zo willen ze het onder meer hebben over de vervolging van leden van de Catalaanse regering op grond van het Spaanse grondwetsartikel 155. Hiermee wordt de regering gemachtigd om het gezag over een regio over te nemen.
Hoger beroep Jos van Rey van start
Het hoger beroep tegen oud-politicus Jos van Rey begint dinsdag. De oud-VVD’er wordt verdacht van corruptie. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.
Het Openbaar Ministerie vindt dit een veel te lage straf. Het OM had twee jaar gevangenisstraf geëist tegen Van Rey vanwege omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.
Wat er verder in het nieuws is
Kinderen lopen steeds vroeger met telefoon op zak
Kinderen in Nederland krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon.
Hoewel de piek van het eerste mobieltje op 12 jaar ligt, lopen ook al honderden kleuters met een telefoon op zak.
Van de 12-jarige kinderen heeft 94 procent een mobiele telefoon. Van alle 4-jarigen in Nederland bezitten er 400 een telefoon.
Strafblad schutter Texas niet doorgegeven aan politie
De Amerikaanse luchtmacht heeft nagelaten het strafblad van de schutter die zondag in Texas 26 mensen doodschoot en 20 mensen verwondde door te geven aan de politie.
Met de wettelijk vereiste vermelding was het voor de schutter onmogelijk geweest om legaal vuurwapens te verkrijgen.
De man werd destijds veroordeeld wegens mishandeling van zijn kind. Hij kreeg twaalf maanden cel en werd oneervol ontslagen.
„De luchtmacht is een onderzoek gestart naar hoe er is omgegaan met het strafblad van de voormalige medewerker na zijn veroordeling wegens huiselijk geweld in 2012”, aldus Air Force-woordvoerder Ann Stefanek maandagavond op een persconferentie.
Jong gezin trekt vaker weg uit grote stad
Nog voordat de kinderen naar school gaan, verlaten jonge gezinnen de grote stad voor een andere gemeente. Dit gebeurt volgens het CBS steeds vaker.
In Amsterdam deed 40 procent dit, in Utrecht gaat het om een derde van de gezinnen en in Den Haag en Rotterdam geldt dit voor een vierde van de gezinnen.
In de hoofdstad hebben de jonge gezinnen vaker een huurwoning dan in de andere drie steden, waardoor ze mobieler zijn. De gezinnen strijken meestal neer in de omgeving van de hoofdstad.
Meeste Pieten blijven zwart
Bij de meeste sinterklaasintochten in het land zullen er zwarte of bruine pieten meelopen.
Dit meldt het AD op basis van de Pietenatlas 2017. Op 239 plekken zal Piet zwart of donderbruin zijn, terwijl er in 17 plaatsen gekozen is voor enkele tot vele roetveegpieten. In Amsterdam, Den Haag en Meppel is dit het geval: daar lopen enkel roetveegpieten mee.
In Rotterdam wordt pas de dag voor de intocht bekend wat de kleur van de pieten is. Ook bij de NTR hebben ze nog niet volledig kleur bekend. Er zullen in ieder geval geen felgekleurde pieten meer meelopen, maar er is gekozen voor een ‘bont gezelschap aan helpers’.
Het weer
De dag start koud en mistig.
Later op de dag kunnen we zonnig en droog herfstweer verwachten, maar het blijft koud. Het wordt 8 graden.